Οικονομία

Εξοικονόμηση ενέργειας: Bonus αλλά και πέναλτι στις δημόσιες υπηρεσίες

Εξοικονόμηση ενέργειας: Bonus αλλά και πέναλτι στις δημόσιες υπηρεσίες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Εξοικονόμηση ενέργειας: To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.  To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέποντας μπόνους για όσους πετυχαίνουν τους στόχους, αλλά και ποινές για όσους δεν πιάσουν τους στόχους.

Παράλληλα, μπαίνει «stop» στα κλιματιστικά, καθώς υπάρχει σύσταση να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα πρέπει να είναι και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Επιπλέον, υπάρχει σύσταση για τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο οδηγός για το «Ηλέκτρα»

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι 3 άξονες

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  • Δημιουργεί ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
  • Προωθεί άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.
  • Θεσπίζει κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία. Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά. Θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης. Θα αξιοποιήσουμε οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα. «Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5.356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments