Οικονομία

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Θα πετύχει το πείραμα της 4ήμερης εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία;

Παναγιώτης Κυριακόπουλος στο pagenews.gr: Θα πετύχει το πείραμα της 4ήμερης εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία;
Άρθρο του Παναγιώτη Κυριακόπουλου ερευνητή στο Adam Smith Βusiness School - University of Glasgow του Ηνωμένου Βασιλείου στο pagenews.gr για το πείραμα της 4ημερης εργασίας

Το μεγαλύτερο μέχρι τώρα πείραμα του είδους με κριτήριο το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις 6 Ιουνίου έγινε πραγματικότητα για 3.300 υπαλλήλους 70 επιχειρήσεων το πιλοτικό πρόγραμμα εβδομάδας εργασίας των τεσσάρων ημερών και η διάρκεια του θα είναι 6 μήνες. Την εποπτεία και παρακολούθηση του προγράμματος αυτού έχουν αναλάβει στελέχη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αλλά και του Boston College σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Autonomy.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα θα εργάζονται 4 αντί για 5 ημέρες την εβδομάδα, ενώ δεν θα δουν κάποια μείωση στο μισθό τους. Το μοντέλο που πρόκειται να ακολουθηθεί είναι το 100:80:100, δηλαδή θα διατηρηθεί το 100% των αποδοχών, με χρόνο εργασίας 80%, και προσδοκία ή δέσμευση για παραγωγικότητα 100%.

Ένα αντίστοιχο πείραμα θα εγκαινιαστεί μέσα στον Ιούνιο και στο Βέλγιο με τη συμμετοχή 60 επιχειρήσεων με 3.000 υπαλλήλους. Επίσης, στην Ελλάδα ανακοίνωσαν 4 μεγάλες επιχειρήσεις ότι μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν την 4ήμερη εργασία (με 8ωρο και χωρίς μείωση μισθού) με διάρκεια 2 μήνες. Στόχος είναι να εξεταστεί το κατά πόσο συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, το βαθμό του θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον, ακόμη και με την ισότητα των φύλων.

Είναι αλήθεια πως η πανδημία επέφερε ευέλικτες μορφές εργασίας αυξάνοντας σημαντικά το βαθμό τηλεργασίας που υιοθέτησαν πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί. Η εισαγωγή της τηλεργασίας και της αύξησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αυξάνει τις  πιθανότητες επιτυχίας του πειράματος. Ειδικά σε μία περίοδο όπου ολόκληρη η Ευρωζώνη προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, η 4ημερη εργασία θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση σε ενέργεια για όλο τον πλανήτη.

Αυτό το πείραμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς θα επιφέρει λιγότερες μετακινήσεις που θα συμβάλλουν στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, θα μειωθεί και η ζήτηση στα καύσιμα σε κάποιο μικρό βαθμό το οποίο θα επιδράσει θετικά στη μείωση της τιμής της βενζίνης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η εφαρμογή του πειράματος περιλαμβάνει εργαζόμενους από επιχειρήσεις σε κλάδους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ψηφιακού μάρκετινγκ, συμβουλευτικής, τραπεζών, και δουλειών γραφείου. Τα προγράμματα αυτά είναι πιλοτικά και δεν σχετίζονται με το νόμο 4808 που προβλέπει λιγότερες μέρες αλλά περισσότερες ώρες (με τις ίδιες αποδοχές). Για παράδειγμα, με βάση το νόμο 4808, ο εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί 4 ημέρες την εβδομάδα με 10ωρη απασχόληση.

Το ίδιο πείραμα στην Ισλανδία με την 35ωρη εργασία αποδείχθηκε επιτυχημένο. Οι εργαζόμενοι όταν απασχολούνταν 4 ημέρες την εβδομάδα νιώθανε καλύτερα και βρέθηκε αύξηση της παραγωγικότητας τους. Συνεπώς, εκτιμάται η επιτυχία του πειράματος αυτού και στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Βιογραφικό

* Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος είναι ερευνητής στο Adam Smith Βusiness School – University of Glasgow του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι, επίσης, και επισκέπτης ερευνητής στο University of Dundee – Dundee Business School του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει εργαστεί σαν επισκέπτης ερευνητής στο Tecnológico de Monterrey στο Μεξικό και στο NEOMA Business School στη Γαλλία. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές International Management στο Strathclyde Business School του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύνολο των αποφοίτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η διπλωματική του διατριβή χαρακτηρίστηκε “Outstanding” και βραβεύτηκε ως η καλύτερη διπλωματική διατριβή του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο αριστείας 2021 του Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και με το βραβείο Business and Innovation 2022 του British Council για την έρευνά του για τα τεχνολογικά πάρκα, τη διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διεθνή επιχειρηματικότητά και τη διεθνή στρατηγική επιχειρήσεων. Του έχουν χορηγηθεί, επίσης, τιμητικά βραβεία ακαδημαϊκής επίδοσης από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση και άλλα ιδρύματα. Έχει εργασθεί στην πολυεθνική Marsh & McLennan Companies και στον Όμιλο Intrakat (Ιntracom Holdings).

Έχει εργασθεί, επίσης, σαν σύμβουλος σε ερευνητικό πρόγραμμα του Dundee Business School του Ηνωμένου Βασιλείου, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση της Σκωτίας, για τη χαρτογράφηση των χρηματοοικονομικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Σκωτία τη χρονική περίοδο 2020-2022. Έχει εργασθεί, επίσης, σαν ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα του University of Glasgow, χρηματοδοτούμενο από το Βρετανικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, για μελέτη τεχνολογικών πάρκων στο Μεξικό. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει έρευνες του στους διεθνείς εκδοτικούς οίκους Edward Elgar και Routledge. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει, επίσης, και το βιβλίο (στα ελληνικά) ¨Γυναικεία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Μελέτες Περιπτώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο¨ (2021, Εκδόσεις Μ. Σιδέρης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments