Focus

Μάγος του Οζ: Βιασμοί, υπνωτικά και ξύλο διαδραματιζόντουσαν στα γυρίσματα

Μάγος του Οζ: Βιασμοί, υπνωτικά και ξύλο διαδραματιζόντουσαν στα γυρίσματα

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian- Parade- VoxFeminae

Μάγος του Οζ: Θεωρείται η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών.

Το φόρεμα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον “Μάγο του Οζ” το 1939 βρέθηκε πρόσφατα παραπεταμένο σε ένα βεστιάριο, μέσα σε μία σακούλα σκουπιδιών! Ένα από τα πιο εμβληματικά κοστούμια στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, δεν είχε σίγουρα την αντιμετώπιση που του άξιζε.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1970 όταν και το φόρεμα έγινε δωρεά στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Έκτοτε δεν το είδε κανένας, μέχρι που ένας λέκτορας το ανακάλυψε πρόσφατα στην κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω. Το φόρεμα αυτό, μαζί με τα κόκκινα γοβάκια της Ντόροθι, αποτελούν από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην ιστορία του σινεμά.

Βίο παράλληλο με το θρυλικό κοστούμι μέσα στο οποίο έγινε διάσημη, φαίνεται ότι έζησε και η ταλαντούχα Τζούντι Γκάρλαντ, της οποίας το ταλέντο λίγο έλειψε να επισκιαστεί από τα πολλά προσωπικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Η Γκάρλαντ ήταν 16 ετών όταν ενσάρκωσε τη Ντόροθι, αποκτώντας παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και πολλά πολλά προβλήματα. Η μητέρα της, Έθελ Μάριον Μιλν, εκμεταλλεύτηκε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τρεις κόρες της προκειμένου να βγάλει η ίδια χρήματα. Λέγεται μάλιστα ότι τους χορηγούσε από μικρή ηλικία υπνωτικά προκειμένου να κοιμούνται και να είναι ξεκούραστες στις πρόβες και τα γυρίσματα. Εκτός φυσικά από τη μητέρα της, αμφεταμίνες και βαρβιτουρικά της χορηγούσαν και στην εταιρεία MGM κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Μάγου του Οζ.

Όπως μάλιστα θα αποκαλυφθεί πολλά χρόνια μετά, η 16χρονη τότε Τζούντι, είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από μέλη της παραγωγής αλλά και από τους ίδιους της τους συμπρωταγωνιστές οι οποίοι συνήθιζαν να βάζουν το χέρι τους μέσα από το φόρεμά της. “Ζήλευε πολύ γιατί δεν είχε απολύτως κανένα ταλέντο. Στεκόταν στα παρασκήνια και όποτε δεν αισθανόμουν καλά, μου έλεγε “βγες να τραγουδήσεις αλλιώς θα σε δέσω στο κρεβάτι και θα σε τσακίσω!”.

Έτσι, έβγαινα να τραγουδήσω”, έλεγε η Γκάρλαντ για τη μητέρα της την οποία αποκαλούσε η “κακιά μάγισσα της Δύσης” από την ηρωίδα στον “Μάγο του Οζ”.

Έκτοτε η ιστορία της Γκάρλαντ είναι λίγο πολύ γνωστή. Αμέτρητοι ρόλοι, σπουδαίες ερμηνείες, βραβεία, αποτυχημένοι γάμοι και έρωτες και ένας αιφνίδιος θάνατος στα 47 της, έπειτα από υπερβολική δόση χαπιών. Η σχέση της με την κόρη της, και διάσημη σόουγουμαν, Λάιζα Μινέλι, εξίσου κακή με τη σχέση που είχε με τη μητέρα της. Σύμφωνα πάντως με το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις “Ο Μάγος του Οζ” θεωρείται η πιο επιδραστική ταινία όλων των εποχών. Για την Γκάρλαντ σίγουρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments