Διεθνή

ΗΠΑ: Συμφωνία Γερουσιαστών για μέτρα κατά της ένοπλης βίας

ΗΠΑ: Συμφωνία Γερουσιαστών για μέτρα κατά της ένοπλης βίας

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου - Οι υπέρμαχοι της οπλοφορίας επικαλούνται τη δεύτερη τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα «να κρατάς και να φέρεις όπλα»

Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέληξε σε συμφωνία για μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ένοπλης βίας που μαστίζει τις ΗΠΑ.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για να προστατέψουμε τα παιδιά της Αμερικής, να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή και να μειώσουμε την απειλή βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε η ομάδα των 20 Γερουσιαστών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού για αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών και αυξανόμενους πόρους για τις Πολιτείες ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι για τους άλλους ή για τον εαυτό τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει πιο εκτεταμένα μέτρα μετά τα πρόσφατα αιματηρά ένοπλα επεισόδια, με χειρότερο το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσάκ Σούμερ, Δημοκρατικός, εξέδωσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας το σχέδιο “ένα καλό πρώτο βήμα” και ένα που θα “περιόριζε την ικανότητα των πιθανών δραστών να αποκτούν γρήγορα επιθετικά τουφέκια καθιερώνοντας μια βελτιωμένη διαδικασία ελέγχου ιστορικού για αγοραστές όπλων ανήλικων 21.”

Ο Σούμερ είπε ότι ήθελε να προωθήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο σε ψηφοφορία στη Γερουσία μόλις διευθετηθούν οι νομοθετικές λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου. Αλλά είναι μια χώρα όπου πολλοί αγαπούν τα δικαιώματα των όπλων και η δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματός της προστατεύει το δικαίωμα «να κρατάς και να φέρεις όπλα»

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μια ημέρα αφότου δεκάδες χιλιάδες στην Ουάσιγκτον και σε εκατοντάδες άλλα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν από τους νομοθέτες να εγκρίνουν νομοθεσία που στοχεύει στον περιορισμό της βίας με όπλα.

Ο Μπάιντεν, στις 2 Ιουνίου ζήτησε την απαγόρευση της πώλησης όπλων επίθεσης και γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας ή, αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να αυξηθεί η ελάχιστη ηλικία για την αγορά αυτών των όπλων στα 21 από 18. Ο Μπάιντεν άσκησε επίσης πίεση για την κατάργηση της ευθύνης – ασπίδα που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από μηνύσεις για βία που διαπράττεται από άτομα που κουβαλούν τα όπλα τους.

Η National Rifle Association, μια ομάδα με επιρροή για τα δικαιώματα των όπλων που ευθυγραμμίζεται στενά με τους Ρεπουμπλικάνους, χαρακτήρισε τις προτάσεις του Μπάιντεν παραβίαση των δικαιωμάτων των νομοταγών κατόχων όπλων.

Η Γερουσία είναι διχασμένη, με 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικάνους, και η νομοθεσία πρέπει να έχει 60 ψήφους για να ξεπεραστεί ένας ελιγμός που είναι γνωστός ως φιλιμπάστερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments