Διεθνή

Ιστορικός του Γέιλ: Το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν για να προκαλέσει αστάθεια στην ΕΕ

Ιστορικός του Γέιλ: Το «σχέδιο πείνας» του Πούτιν για να προκαλέσει αστάθεια στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: japantimes

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ το σχέδιο του Ρώσου προέδρου θα λειτουργήσει σε τρία επίπεδα

Ένα “σατανικό” σχέδιο φαίνεται πως έχει ο Ρώσος πρόεδρος στο μυαλό του σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται καθηγητής ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο Πούτιν σχεδιάζει να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, προκειμένου να επιφέρει αστάθεια στην ΕΕ και να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα, εκτιμά καθηγητής Τίμοθι Σνάιντερ.

Σε σειρά αναρτήσεων του στα social media κοινοποιείτα συμπεράσματά του για την τροπή που θα λάβει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αλλά και ολοένα και εντεινόμενη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «Η Ρωσία έχει ένα σχέδιο πείνας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να προκαλέσει λιμό σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου στην επόμενη φάση του πολέμου του στην Ευρώπη».

Ο Σνάιντερ, ο οποίος εξειδικεύεται στη σύγχρονη ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εκτιμά ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις αποσκοπεί στη δημιουργία προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, που θα προκαλέσουν αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο.

«Εάν ο ρωσικός αποκλεισμός συνεχιστεί, δεκάδες εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα σαπίσουν σε σιλό, και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία θα λιμοκτονήσουν. Η φρίκη του σχεδίου πείνας του Πούτιν είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύεται να τη συλλάβει το μυαλό μας. Επίσης τείνουμε να ξεχνάμε πόσο καίριο ρόλο παίζουν τα τρόφιμα στην πολιτική», γράφει ο ιστορικός.

Μάλιστα, τονίζει ότι «η ιδέα ότι ο έλεγχος των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δεν είναι κάτι καινούριο», αφού τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Στάλιν προσπάθησαν να το κάνουν.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι το σχέδιο του Πούτιν πρόκειται να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο αφορά την προσπάθεια καταστροφής του ουκρανικού κράτους, που θα επέλθει (και) από το μπλόκο στις εξαγωγές του.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Πούτιν αποσκοπεί στη δημιουργία προσφυγικών ροών από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που προμηθεύονται τα σιτηρά τους από την Ουκρανία. Αυτές οι ροές με τη σειρά τους θα φέρουν αστάθεια στην ΕΕ.

Κατά τρίτον, ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τον λιμό για την εκστρατεία προπαγάνδας κατά της Ουκρανίας. «Όταν ξεκινήσουν οι αναταραχές για τα τρόφιμα και θα εξαπλώνεται ο λιμός, η ρωσική προπαγάνδα θα κατηγορήσει την Ουκρανία και θα ζητήσει την αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κατακτήσεων στην Ουκρανία και την άρση όλων των κυρώσεων», προβλέπει ο ιστορικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments