Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: “Σημαντικά βήματα” της Σουηδίας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Στόλτενμπεργκ: “Σημαντικά βήματα” της Σουηδίας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: nato.int

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι στόχος ήταν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ "το συντομότερο δυνατό" και ότι ήταν αδιανόητο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην υπερασπιστούν τη Σουηδία εάν δέχονταν επίθεση

Η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας για έγκριση της αίτησης ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σουηδία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους αντιμετώπισαν απροσδόκητη αντίθεση από την Τουρκία, η οποία έχει εξοργιστεί από τη σουηδική υποστήριξη των Κούρδων μαχητών και από μια προηγούμενη απόφαση να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντικατοπτρίζει το μελλοντικό καθεστώς ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Αυτά είναι δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία».

Ο Άντερσον είπε ότι η Σουηδία άλλαξε τους νόμους περί τρομοκρατίας και βρισκόταν σε διαδικασία περαιτέρω αυστηροποίησης.

“Από την πρώτη Ιουλίου θα έχουμε επίσης ακόμη πιο ισχυρή νομοθεσία όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επομένως, εδώ δεν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο έντονα βλέπει η Σουηδία την τρομοκρατία και ότι είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. ” είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι στόχος ήταν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ “το συντομότερο δυνατό” και ότι ήταν αδιανόητο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην υπερασπιστούν τη Σουηδία εάν δέχονταν επίθεση.

Από πλευράς της, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη την ανησυχία της Τουρκίας σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα είναι πάροχοι ασφάλειας για την περιοχή, για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments