Ελλάδα

Χειρουργεία: Μετά… μουσικής οι επεμβάσεις – Από κλαρίνα και λαϊκά μέχρι κλασσική μουσική

Χειρουργεία: Μετά… μουσικής οι επεμβάσεις – Από κλαρίνα και λαϊκά μέχρι κλασσική μουσική

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Χειρουργεία: Μία καλή και αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιούν γιατροί και ασθενείς, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι η συνοδεία μουσικής

Μία καλή και αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιούν γιατροί και ασθενείς, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι η συνοδεία μουσικής. Μάλιστα στη χώρα μας είναι αρκετά διαδομένη, μιας και το 90% των περιπτώσεων υπάρχει μια ανάλαφρη υπόκρουση.

Τα είδη ποικίλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις των ασθενών, καθώς μπορούν να ακουστούν κομμάτια κλασσικής μουσικής,  ροκ ακόμα και λαϊκά, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που στο χειρουργείο έχουν ακουστεί και… κλαρίνα! Σε ό,τι αφορά στους γιατρούς, η μουσική συμβάλλει στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούνε τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είτε μέσω CD player, είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», επισημαίνει, με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), η αναισθησιολόγος, εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Ελένη Μόκα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Με νυστέρι και ακουστικά!

Σύμφωνα με την κ. Μόκα, ευεργετικά είναι τα οφέλη της μουσικής και για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούνε τη μουσική της επιλογής τους, φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.

«Η μουσική συνιστάται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμη πιο εμφανής κυρίως σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, όπου ο ασθενής, έχοντας υποβληθεί σε περιοχική αναισθησία, μπορεί να ακούει θορύβους του χειρουργείου, κάτι που ενδεχομένως τού προκαλεί άγχος», επισημαίνει η κ. Μόκα και εξηγεί:

«Φορώντας ακουστικά και ακούγοντας τη μουσική που τού αρέσει, αισθάνεται λιγότερο άγχος, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μετά το χειρουργείο μειώνεται ο πόνος, χρειάζονται λιγότερα κατασταλτικά φάρμακα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση και υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης του ασθενούς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μουσική συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου ο ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία».

Σύμφωνα με την κ. Μόκα, για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να επεκταθεί η ακρόαση μουσικής και από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments