Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Μαδρίτη – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Μαδρίτη – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τουρκικές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi/reuters

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε πλήρη ετοιμότητα  για να αντικρούσει τεκμηριωμένα όλες τις πιθανές και απίθανες προκλήσεις που θα ρίξει στο τραπέζι της Συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος

Την πρώτη συνάντησή τους μετά τους “αφορισμούς” του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα έχουν σήμερα στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε πλήρη ετοιμότητα  για να αντικρούσει τεκμηριωμένα όλες τις πιθανές και απίθανες προκλήσεις που θα ρίξει στο τραπέζι της Συνόδου, ο Τούρκος πρόεδρος.

Το κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, είναι εάν ο Σουλτάνος θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. καθώς ο Ερντογάν εμφανίζεται μέσω δηλώσεών του σε τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται αποφασισμένος να θίξει τα διάφορα ζητήματα . Ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι: «Αύριο πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας». Και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσουμε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελλείψεων στο διάδρομο ασφαλείας που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε στα σύνορα με τη Συρία, μόλις ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες μας. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Η ελληνική πλευρά έχει  ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο με τον οποίο θα καταρρίπτονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας.«Η Ελλάδα με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα αποδημεί κάθε ανιστόρητο. Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά. Παραμένουμε πιστοί στις Ελληνικές θέσεις, ανυποχώρητοι σε κάθε πρόκληση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα υπενθυμίσει ότι η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά έχει τη «στρατιά του Αιγαίου», που δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ ενώ εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν αναφορές  στο casus belli, με το οποίο η Τουρκία απειλεί για περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα μας.

Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης – Ερντογάν

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ο Ισπανός βασιλιάς.

Το “αγκάθι” Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Την ίδια ώρα, το μεγάλο αγκάθι της Συνόδου είναι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας, με την συνάντηση των άμεσα εμπλεκόμενων μελών (μεταξύ δηλαδή του Τούρκου προέδρου με τον Φινλανδό πρόεδρο και τη Σουηδή πρωθυπουργό) να αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον και τις πληροφορίες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο τετ-α-τετ Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

“Η στάση μας απέναντι στο ΡΚΚ ειναι σαφέστατη. Έχει καταχωρηθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και θεωρείται ως τέτοια οργάνωση από τη Σουηδία” είπε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκαντελένα ‘Αντερσον, σημειώνοντας πως εξετάζονται τα τουρκικά αιτήματα για εκδόσεις.

Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος μέλος της Αταλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλία δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments