Ελλάδα

Νίκος Παγώνης στο pagenews.gr: Ο θεσμός κατασκηνωτικής παροχής του e-ΕΦΚΑ

Νίκος Παγώνης στο pagenews.gr: Ο θεσμός κατασκηνωτικής παροχής του e-ΕΦΚΑ
Ο Νίκος Χ. Παγώνης Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ γράφει στο pagenews.gr για το θεσμό της κατασκηνωτικής παροχής του e-ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ δεν είναι μόνο η καθημερινή μάχη για την εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων σε κάθε επίπεδο συνδιαλλαγής τους με τον Φορέα. Ο e-ΕΦΚΑ, ως βασικός εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, είναι, μεταξύ άλλων, και οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για τα παιδιά των ασφαλισμένων. Μία κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Ο θεσμός της κατασκήνωσης υφίσταται από την αρχαία εποχή. Μέρος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών στους αρχαίους χρόνους γινόταν στην ύπαιθρο υπό την εποπτεία παιδαγωγών. Στη νεότερη Ελλάδα η πρώτη κατασκήνωση οργανώθηκε στη Βουλιαγμένη, το 1911, από τη σύζυγο του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, Σοφία. Επισήμως, η εισαγωγή του θεσμού των κατασκηνώσεων στην Ελλάδα έγινε το 1922, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης από τη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (ΧΑΝ). Μεταπολεμικά, ο κατασκηνωτικός θεσμός στην Ελλάδα γνωρίζει συστηματική ανάπτυξη και αρχίζει να εντάσσεται στους τομείς δραστηριότητας διαφόρων υπουργείων και οργανισμών (Ερυθρός Σταυρός, ΧΑΝ, η Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα κ.α.), ενώ ιδιαίτερη άνθηση στον χώρο υπήρξε τη δεκαετία του 1990, με την είσοδο πολλών ιδιωτών.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις καλλιεργούν στα παιδιά ταυτόχρονα τη μάθηση και την άθληση, τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να καταλάβουν πώς πρέπει να λειτουργούν ως μέλη μίας ομάδας. Η κατασκήνωση είναι εξίσου σημαντική και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς τα βοηθά να αναπτύξουν την αυτονομία τους σε περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς.

Βάσει, λοιπόν, των καταστατικών διατάξεων των ενταχθέντων Φορέων και των οριζομένων του άρθρου 10 του ν.1276/1982 ο e-ΕΦΚΑ καλύπτει εξ’ ολοκλήρου την κατασκηνωτική δαπάνη για διαμονή 15 ημερών παιδιών ασφαλισμένων του, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ζητήθηκαν 33.230 θέσεις και προσφέρθηκαν 30.505 χωρισμένες σε πέντε κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά τυπικής ανάπτυξης  (αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η πρώτη δεκαπενθήμερη κατασκηνωτική περίοδος), ενώ προβλέπεται και 6η κατασκηνωτική περίοδος με 75 θέσεις για παιδιά με αναπηρία.

H δυσκολία του εγχειρήματος έχει να κάνει με το γεγονός πως υπάρχουν 28 τέως Ταμεία που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και προέβλεπαν δυνατότητα κατασκηνωτικής παροχής στους ασφαλισμένους τους, στη βάση διαφορετικών καταστατικών διατάξεων.  Διαφοροποιήσεις που εντοπίζονταν ακόμη και στις ηλικίες των παιδιών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής ή στο αν είχαν δικαίωμα συμμετοχής τα παιδιά μόνο των ασφαλισμένων ή και των συνταξιούχων. Το 2019 έγινε ένας πρώτος συγκερασμός ώστε να γίνει ενιαίο το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις ηλικίες (από 6 έως 16 ετών), ενώ μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των καταστατικών διατάξεων των ενταχθέντων Φορέων στον e-ΕΦΚΑ δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκηνώσεων θα έχουν τα παιδιά όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Φέτος για πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (έως πρότινος ΟΑΕΔ) ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση των συμμετεχόντων στα κατασκηνωτικά προγράμματα (οι ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-ΕΦΚΑ αλλά έχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ). Στόχος να μην υπάρξουν διπλές συμμετοχές, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να συμμετάσχουν σε κατασκηνωτικές περιόδους και των δύο Φορέων αφήνοντας αλλά παιδιά εκτός. Βρέθηκαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταρτίστηκε, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, η σειρά απορρόφησης για τις περιπτώσεις που υπήρξαν υπεράριθμες αιτήσεις για τις προσφερόμενες θέσεις.

Δύο εποικοδομητικές, υποδειγματικές συνεργασίες.

Το δύσκολο εγχείρημα έφεραν εις πέρας με επιτυχία για 30.580 παιδιά και τις οικογένειές τους η Διεύθυνση Β’ Παροχών της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας και η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του e-ΕΦΚΑ.

* Ο Νίκος Παγώνης είναι Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments