Οδηγός

Επίδομα ΟΑΕΔ: Ποιοι μπορούν να πάρουν 1.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση

Επίδομα ΟΑΕΔ: Ποιοι μπορούν να πάρουν 1.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση
Επίδομα ΟΑΕΔ: Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες και αφορά 80.000 ανέργους σε όλη τη χώρα.

Έκτακτη ενίσχυση 1000 ευρώ σε χιλιάδες ανέργους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες και αφορά 80.000 ανέργους σε όλη τη χώρα.

Ποιες οι προϋποθέσεις

  • I. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • II. Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • III. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αμέσως μετά την κατάρτιση του Μητρώου Παρόχων, θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ΔΥΠΑ θα εκδώσει σχετική πρόσκληση προς τους ωφελούμενους ώστε να υποβάλλουν αίτηση για να παρακολουθήσουν τα εγκεκριμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης, οι οποίοι θα ενταχθούν στο ειδικό Μητρώο Φορέων Πιστοποίησης προσώπων εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, όπως ορίζει  η δημόσια πρόσκληση. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές και οι πάροχοι που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα ενταχθούν στο Μητρώο.

Τα νέα προγράμματα σηματοδοτούν την αναβάθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη διαδικασία και τους εμπλεκόμενους φορείς (πάροχοι κατάρτισης, πάροχοι πιστοποίησης, καταρτιζόμενοι, κλπ).

Επίδομα 1.000 ευρώ σε 80.000 ανέργους

Έκτακτο επίδομα ύψους 1000 ευρώ θα καταθέσει ο ΟΑΕΔ μέσω πόρων του ταμείου ανάκαμψης σε 80.000 ανέργους που θα πραγματοποιήσουν δωρεάν τηλεκατάρτιση και πιστοποίηση «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει η τηλεκατάρτιση των ανέργων ώστε όταν τελείωσει να μπει στους λογαριασμούς τους τα 1000 ευρώ.

Στόχος του έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών θεωρητικής κατάρτισης οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της επιδοτούμενης κατάρτισης και θα απευθύνονται ωφελούμενους, εγγεγραμμένους στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

I. Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. II. Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών. III. Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments