Οικονομία

Ακρίβεια: «Φωτιά» ο πληθωρισμός στις τσέπες των καταναλωτών

Ακρίβεια: «Φωτιά» ο πληθωρισμός  στις τσέπες των καταναλωτών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλα τα νοικοκυριά

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών βάζει ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους τρεις κινδύνους που απειλούν την οικονομία. Όπως αναφέρει, «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο θα ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, θα χτυπάει ιδιαίτερα τους μισθωτούς και συνταξιούχους και θα δίνει τη δυνατότητα σε κερδοσκόπους να θησαυρίζουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Ο πληθωρισμός δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλα τα νοικοκυριά, ούτε είναι ίδιος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, τα νοικοκυριά που βρίσκονται χαμηλότερα στην εισοδηματική ή καταναλωτική κατανομή κατά κανόνα αντιμετωπίζουν υψηλότερο πληθωρισμό από τα νοικοκυριά που βρίσκονται στα υψηλότερα δεκατημόρια.

Πληθωρισμός Ελλάδα: Στο 12% σκαρφάλωσε τον Ιούνιο

Στο 12% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Στον πίνακα που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η ανοδική φορά του πληθωρισμού για τη χώρα μας είναι κατακόρυφη, δηλαδή 9,1% τον Απρίλιο, 8% το Μάρτιο, 6,3% το Φεβρουάριο και 5,5% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει έως στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών 8,6% από 8,1% το Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο και το Μάρτιο. Είναι ενδεικτικό ακόμα ότι η ετήσια αύξηση στην ενέργεια στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 42%, κάτι που εξηγεί τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Δυσβάσταχτο κόστος για παραγωγούς και καταναλωτές

«Και στη μέση τα καρπούζια, και τέταρτο πουλάμε καρπούζια. Τι να κάνεις; Ο κόσμος πλέον αντιμετωπίζει δυσκολίες» προσθέτει άλλος παραγωγός.

«Ο κόσμος εκεί που ψώνιζε ποσότητα, τώρα θα πάρει ας πούμε μισό κιλό πιπεριές, τρεις ντομάτες» τονίζει. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι αδυνατούν πλέον να σηκώσουν μόνοι τους το δυσβάσταχτο βάρος των ανατιμήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όταν ερχόμουνα εγώ στη λαϊκή με 100 ευρώ έξοδα, μεροκάματο και καύσιμα, σακούλες και να πληρώσω και τον πάγκο, τώρα θέλω 200».

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αν κάποια από τα προϊόντα της λαϊκής είναι ακριβότερα από άλλα και στο σχετικό ερώτημα η απάντηση που δίνουν είναι: «Όλα ακριβά είναι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments