Ελλάδα

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ
Οι κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας θα ολοκληρωθούν με την επιλογή νέων αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός Ισίδωρος Ντογιάκος, ορίστηκε ως ο νέος Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ επελέγη η αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Ευαγγελία Νίκα..

Η επιλογή του έγινε από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα με κριτήρια αξιοκρατίας, στη λογική ότι οι κορυφαίες θέσεις της δικαστική ιεαραρχίας, οφείλουν να καταλαμβάνονται από ικανούς δικαστικούς.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που έχει ακόμα μόνον ένα χρόνο, ως θητεία για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διαδέχεται τον Βασίλη Πλιώτα, που αποχωρεί λόγω ηλικίας.

Εχει διατελέσει επί χρόνια σε καίριες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας, ενώ κατά καιρούς στην πολυετή περί τα 40 χρόνια δικαστικής του διαδρομή, έχει χειριστεί πληθώρα υποθέσεων με σημαντικές παραμέτρους με σημαντικότερη την ιστορική πρότασή του για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση και την καταδίκη της.

Ο ίδιος βρέθηκε σε κυκεώνα διώξεων, όταν το 2015 αμφισβητήθηκε από την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η εκλογή του στη νευραλγική θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και συγκρούστηκε μαζί της, με συνέπεια, πειθαρχικές διώξεις και δικαστικές εμπλοκές από τις οποίες, αθωώθηκε.

Η Ευαγγελία Νίκα για ΣτΕ

Πέραν του Ισίδωρου Ντογιάκου, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιλογή νέας Προέδρου Προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια θέση από τις πλέον σημαντικές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Η Ευαγγελία Νίκα ήταν προ της επιλογής της ως Προέδρου, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διακρίνεται για την νομική κατάρτιση της, τη σύνεση και τη δυνατότητα της να είναι αποδεκτή από τους συναδέλφους της και πρόκειται να παραμείνει ως επικεφαλής στην Προεδρία του ΣτΕ για δύο χρόνια.

Η κυρία Νίκα επιλέχθηκε μετά την αποχώρηση την περασμένη Πέμπτη, λόγω συνταξιοδότησης του Προέδρου του Δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη.

Οι επιλογές της κυβέρνησης για κορυφαίες θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας θα ολοκληρωθούν με την επιλογή νέων αντιπροέδρων σε ανώτατα δικαστήρια, ενώ ο Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, παραμένει στη θέση του, καθώς συνταξιοδοτείται το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments