Διεθνή

Ουκρανία: Η ΕΕ θα διαθέσει 100 δις ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας

Ουκρανία: Η ΕΕ θα διαθέσει 100 δις ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera

Η πρόταση της ΕΤΕπ πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στην Ελβετία, η οποία στοχεύει να παράσχει πόρους στη χώρα και να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει μια δομή χρηματοδότησης, ανάλογης αυτής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με επενδύσεις έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το reuters, το καταπιστευματικό ταμείο (EU-Ukraine Gateway Trust Fund) θα επιδιώξει να έχει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές από τις χώρες της ΕΕ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων.

Οι εγγυήσεις ειδικότερα θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το έγγραφο, περίπου το ήμισυ των πιο άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Η πρόταση της ΕΤΕπ πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στην Ελβετία, η οποία στοχεύει να παράσχει πόρους στη χώρα και να βοηθήσει τη μεταπολεμική ανάκαμψη.

Η ΕΤΕπ προτείνει ένα ταμείο που θα λειτουργούσε όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία COVID-19 για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προέβλεπε 25 δισεκατομμύρια ευρώ που θα οδηγούσαν σε κινητοποίηση έως και 200 ​​δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το EU GTF θα μπορούσε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση γεφυρών ή στην ανακαίνιση των υπηρεσιών ύδρευσης ή αποχέτευσης, ιδιαίτερα για πόλεις των οποίων οι πληθυσμοί έχουν επεκταθεί λόγω της μετανάστευσης από άλλες περιοχές της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα έργα θα μπορούσαν επίσης να επικεντρωθούν στη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας ή στις ενεργειακές και ψηφιακές της υποδομές. Η ΕΤΕπ ή οι αναπτυξιακές τράπεζες όπως η KfW ή η DFC θα μπορούν να αντλούν από το ταμείο ή τις εγγυήσεις του για επενδύσεις που επιβλέπουν.

Το ταμείο έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που πιθανότατα θα θεωρούσαν τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ουκρανία ως πολύ επικίνδυνη.

Η χρήση ενός μέσου παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιήθηκε πριν σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πιο γρήγορα, επομένως οι αρχικές επενδύσεις ενδέχεται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του έτους. Θα επέτρεπε σε άλλους να συνεισφέρουν και θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει πρώτα να δώσει τη συγκατάθεσή της, με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ να πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει το σχέδιο. Τα κράτη της ΕΕ θα αποφασίσουν στη συνέχεια εάν θα συνεισφέρουν στο ταμείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments