Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως εμποδίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως εμποδίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγόρησε τα δυτικά κράτη πως αποτρέπουν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία διότι ο σκοπός τους είναι να τραβήξει ο πόλεμος σε μάκρος

Η Μόσχα κατηγόρησε τα δυτικά κράτη πως αποτρέπουν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία διότι ο σκοπός τους είναι να τραβήξει ο πόλεμος σε μάκρος.

«Τώρα είναι η στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις στοιχηματίζουν τα πάντα στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τόνισε, η Δύση δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς ούτε «να σκεφτούν την ειρήνη», ούτε «να μιλήσουν για αυτή», ούτε «να συζητήσουν» με τη ρωσική πλευρά. Αναφερόταν σε δηλώσεις δυτικών πολιτικών, που ανέφεραν πως δεν θέλουν να ασκήσουν καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μολαταύτα η στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις θα έρθει, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. Ο κ. Πεσκόφ διεμήνυσε ξανά πως για να αποκατασταθεί η ειρήνη, το Κίεβο θα χρειαστεί να αποδεχθεί τις αξιώσεις της Μόσχας – οι οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, από το 2014, και επίσης την αναγνώριση της απόσχισης των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ. Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις απαιτήσεις αυτές.

Η ΕΕ θα διαθέσει 100 δις ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει μια δομή χρηματοδότησης, ανάλογης αυτής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με επενδύσεις έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το reuters, το καταπιστευματικό ταμείο (EU-Ukraine Gateway Trust Fund) θα επιδιώξει να έχει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές από τις χώρες της ΕΕ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων.

Οι εγγυήσεις ειδικότερα θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το έγγραφο, περίπου το ήμισυ των πιο άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Η πρόταση της ΕΤΕπ πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στην Ελβετία, η οποία στοχεύει να παράσχει πόρους στη χώρα και να βοηθήσει τη μεταπολεμική ανάκαμψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments