Διεθνή

Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα έχει πολλά μέτρα να θωρακιστεί

Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα έχει πολλά μέτρα να θωρακιστεί
Και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διάσημος φιλελεύθερος διανοητής Φράνσις Φουκουγιάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι Euronews

Και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διάσημος φιλελεύθερος διανοητής Φράνσις Φουκουγιάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι Euronews. Πρόκειται για μια συνέντευξη, που αναφέρεται σε κορυφαία πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Πιο αναλυτικά, ο Φουκουγιάμα δεν αρνήθηκε ότι, σε περίπτωση ύφεσης, οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα δεχθούν σοβαρές πιέσεις, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή οικογένεια θα μπορέσουν να θωρακιστούν. 

«Αν υπάρξει ύφεση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει πάρει πολλά μέτρα για να θωρακίσει τον εαυτό της σε μελλοντικές κρίσεις. Οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος τέτοιος κίνδυνος».

Ευρύτερα, ο Φράνσις Φουκουγιάμα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ως προς την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, για τον οποίο εκτιμά ότι δεν πρόκειται να διαρκέσει επί μακρύ χρονικό διάστημα ακόμα. 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του  Στάνφορντ τόνισε πως «υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να επανακτήσουν τη δυναμική που είχαν τον Απρίλιο και το Μάιο και να διώξουν τους Ρώσους, τουλάχιστον από το νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι αποκαθιστά μία ελπίδα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση χωρίς να χάσουν σοβαρό κομμάτι του εδάφους τους, χωρίς οι Ρώσοι να “στραγγαλίζουν” τις εξαγωγές σιτηρών και λαδιού κ.λπ.».

Αναφερόμενος, τέλος, στις προοπτικές των σύγχρονων φιλελεύθερων δημοκρατιών, ο Φουκουγιάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτές δέχθηκαν και δέχονται σοβαρές πιέσεις και αμφισβητήσεις: «Το πιο ανησυχητικό είναι οι μεγάλες δημοκρατίες, αυτά που συμβαίνουν στην Ινδία, αλλά κυρίως αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μου, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ντόναλτ Τραμπ κατάφερε να πείσει πολλούς Αμερικανούς ότι το σύστημά τους είναι “χαλασμένο”, ότι οι τελευταίες εκλογές εκλάπησαν. Όλα αυτά είναι απολύτως ψεύτικα, όμως είναι τόσο καλός δημαγωγός που κατάφερε να πείσει πολύ κόσμο ότι αυτό συνέβη. Πιστεύω ότι ίσως αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μία μεγάλη συνταγματική κρίση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments