Άποψη

Καίγοντας όλα τα σενάρια!

Καίγοντας όλα τα σενάρια!

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι ο Πρωθυπουργός πλέον έδωσε προσωπικό τόνο διαψεύδοντας τις φήμες περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Πλέον επενδύει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών…

«Μην μου μιλάς για καλοκαίρια» τραγουδούσε στα 90s η Σοφία Αρβανίτη. Και, πάνω από τριάντα χρόνια μετά, μόνο να τραγουδήσει δεν χρειάστηκε (ακόμη) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να πείσει ότι δεν θα γίνουν εκλογές.

Δεν θα…ευλογήσουμε τα γένια του pagenews.gr που με επιμονή, κόντρα στους σεναριογράφους και κάποιους δημοσιολογούντες,  σημείωνε επανειλημμένως ότι όσα λέγονται και γράφονται  «προφανώς αποτελούν σενάρια, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει πρόωρες εκλογές». Και τούτο, διότι ήταν και είναι αυτονόητο για όποιον παρακολουθεί τη σκέψη και την τακτική Μητσοτάκη -ασχέτως αν συμφωνήσει ή διαφωνεί μ αυτές- ότι έχει απολύτως συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς να χαρακτηρίζεται από «τακτικισμούς» ή ελιγμούς….

Οι σκέψεις

Όπως έχει σημειώσει το pagenews.gr, o Πρωθυπουργός, ΑΝ ήταν να αποφασίσει κάτι, θα το έκανε μετά τις 20 Αυγούστου κι αφού είχαν εξεταστεί σειρά προαπαιτουμένων: από την απόδοση των μέτρων για την ενέργεια, μέχρι τα συμπεράσματα από την αντιπυρική περίοδο, αλλά και τις ισορροπίες στα Ελληνοτουρκικά.

Η ομιλία στη Βουλή, δεν άλλαξε σε τίποτε απολύτως όσα, πολλές φορές έχει πει υπό τη μορφή διαψεύσεων ο Πρωθυπουργός για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, στη Βουλή, ή αυτό θα έλεγε ή θα «ανακοίνωνε» εκλογές. Δεν υπήρχε Τρίτη οδός. Εγινε το απολύτως αναμενόμενο.

Αντιθέτως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τη ραδιοφωνική του εμφάνιση στο ΣΚΑΙ, όπου για πρώτη φορά προχώρησε πολύ περισσότερο ανακοινώνοντας ότι αναλαμβάνει το «πολιτικό κόστος και την ευθύνη, αν υπάρξουν» για το ότι οι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας. Οι προσεκτικοί αναγνώστες του pagenews.gr, είχαν ήδη ενημερωθεί για την «κούρσα τριών ημερών» που θα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ομιλία στο Στρασβούργο-Συζήτηση στη Βουλή-συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Και οι τρείς Πρωθυπουργικές εμφανίσεις υπηρέτησαν μια ενιαία γραμμή προκειμένου να καλυφθούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας και να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της κυβερνητικής στρατηγικής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Οι στόχοι

Το τριήμερο «σπριντ», ολοκληρώθηκε έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου: έγινε η σύνδεση, η αντίστιξη και η προώθηση των δυο διαφορετικών εικόνων -που όποτε κι αν γίνουν εκλογές- θα κυριαρχήσουν στη γαλάζια στρατηγική: «Η Ελλάδα του 2015,του μαύρου πρόβατου και του διασυρμού, με την Ελλάδα του 2022, της αυτοπεποίθησης, της ανάπτυξης και της προοπτικής». Η σύγκριση και «σύγκρουση» ανάμεσα στις δυο Ελλάδες έγινε τόσο στο Στρασβούργο, όσο και στην συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική πολιτική. Και θα εξακολουθήσει να αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΝΔ, καθώς όπως δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις, ένα από τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων οι Πολίτες θα επιλέξουν μπροστά στην κάλπη, είναι «τα αποτελέσματα διακυβέρνησης».

Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι η πρωτολογία του Πρωθυπουργού στη Βουλή ήταν μια ισορροπία ανάμεσα σε σύγκριση-απολογισμό και παρουσίαση σχεδίου. Δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε άλλα θέματα από Πρωθυπουργός, αναμένοντας και αφήνοντας την πρωτοβουλία στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι, η δεύτερη επιλογή της Κυβέρνησης στην πορεία προς τις κάλπες -πέρα από τη σύγκριση ανάμεσα στις δυο Ελλάδες- είναι να μιλάει και να αναπτύσσει πεπραγμένα και σχέδια και μόνο όταν «προκαλείται» με άλλα θέματα -πχ Novartis, χρόνος εκλογών κλπ.- μόνο τότε να απαντάει. «Θα μιλάμε με τα πεπραγμένα και με το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα» λένε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και σημειώνουν: «οι πολίτες θέλουν ηρεμία αι ξεκάθαρες θέσεις. Οι ακρότητες και οι εντάσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της δημαγωγίας. Στην οποία απαντάμε μεν, αλλά δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να την υπηρετήσουμε».

Οι δυσκολίες

Πάντως, το νέο δεδομένο στο δημόσιο διάλογο είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός -με όσα είπε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ- αποδέχθηκε ότι θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας -άλλωστε και οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι δυσοίωνες- αντιστρέφοντας το επιχείρημα ότι αυτός θα μπορούσε να είναι λόγος πρόωρων εκλογών. «Ακριβώς γι’ αυτό, δεν πρέπει να διαχειριστεί τέτοιες κρίσεις μια υπηρεσιακή κυβέρνηση» είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, ο οποίος εκτιμά ότι η Κυβέρνησή του θα έχει στη διάθεσή της όλα τα όπλα για να απαντήσεις στις προκλήσεις του Φθινοπώρου και του χειμώνα: είτε σε οικονομικό είτε σε πολιτικό πεδίο.

Η Άποψη που υπάρχει σε πολλά στελέχη της Κυβέρνησης είναι ότι «το κοινωνικό πρόσημο, έτσι κι αλλιώς υπάρχει και όσο περνάει ο καιρός θα ενισχύεται». Προβληματισμός υπάρχουν για τα δεδομένα της Οικονομίας, τα οποία ήταν μεν ενθαρρυντικά έως θετικά προς κρίσης, αλλά μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, προφανώς αι επιβαρύνθηκαν. Αυτό είναι ένα πεδίο, στο οποίο και ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να δει βελτίωση και την προσδοκά το επόμενο διάστημα, ακόμη κι αν οι προβλέψεις των αναλυτών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει αποδεχθεί πως θα μεσολαβήσουν μερικοί πολύ δύσκολοι μήνες, αλλά και ένα διάστημα με εξαιρετικά μεγάλη πολιτική ένταση. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει αταλάντευτος στη θέση του περί σεβασμού στους θεσμούς και τις προθεσμίες. Και πλέον με την τοποθέτησή του περί ανάληψης του πολιτικού κόστους, γίνεται αντιληπτό πως οποιασδήποτε «στροφή», μπορεί -ανά πάσα στιγμή- να γίνει αλλά με μια προϋπόθεση: ένα ισχυρότερο λόγο από την ήδη ισχυρή «δέσμευση» περί ανάληψης της ευθύνης…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments