Πολιτική

Αυγενάκης: “Μέσω του αθλητισμού συμβάλλουμε καθημερινά στο Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος”

Αυγενάκης: “Μέσω του αθλητισμού συμβάλλουμε καθημερινά στο Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Αυγενάκης: "Μέσω και του αθλητισμού εξυπηρετούμε το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος", με στόχο τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025", επεσήμανε ο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Μέσω και του αθλητισμού εξυπηρετούμε το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος”, με στόχο τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025 και τη συνεχή ενημέρωση της νέας γενιάς για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 7ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται μείωση 15% των καπνιστών στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια» και υπογράμμισε ότι «τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αντικαπνιστικό νόμο που η σημερινή Κυβέρνηση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και δεν διστάσαμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και να εισάγουμε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία, με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και τους ιδιοκτήτες των χώρων, μέσα από εντατικούς ελέγχους».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε, επιπλέον, πως «στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έχουμε αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια της χώρας, ότι δημιουργούμε κίνητρα με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Φροντίζουμε καθημερινά για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ώστε να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες άθλησης και για την καθιέρωση της Ελλάδας -ξανά- ως τόπου φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, δίνοντας ερεθίσματα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό, που συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και η καλή υγεία απειλείται -μεταξύ άλλων- και από το κάπνισμα».

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (European Network for Smoking Prevention, ENSP) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1997. Συμμετέχουν φορείς από 40 χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Ισραήλ κ.ά, αλλά και από τις ΗΠΑ) και από την Ελλάδα είναι μέλη του, με στελέχη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Εθνικός Συνασπισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αποστολή του ENSP είναι να αναπτύξει μια στρατηγική συντονισμένης δράσης και δραστηριοτήτων για τον περιορισμό του καπνίσματος, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και την εκπόνηση κοινών πρωτοβουλιών έργων σε όλη την Ευρώπη. Το ENSP στοχεύει στην ενίσχυση της συνοχής των σχετικών δραστηριοτήτων και στην προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών περιορισμού του καπνίσματος σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών.

Όραμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα. Απώτερος σκοπός του Δικτύου είναι η νέα γενιά να ενημερωθεί και να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments