Ελλάδα

F – 35: Εχέγγυο για αντιεροπορικό προβάδισμα στο Αιγαίο

F – 35: Εχέγγυο για αντιεροπορικό προβάδισμα στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα F – 35 παρέχουν τη δυνατότητα να προκαλούν πλήγματα στον αντίπαλο σε βάθος και πριν η αντίπαλη πλευρά καταφέρει να αντιληφθεί την ύπαρξή τους

Η ενδυνάμωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας με 20 + 20 μαχητικά αεροσκάφη Stealth 5ης γενιά F – 35 Lightning II πρόκειται, αναμφίβολα, να τροποποιήσουν αποφασιστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα στο Αιγαίο, όπου η χώρα μας θα διασφαλίζει την αντιαεροπορική υπεροπλία της έναντι της Τουρκίας.

Τα F – 35 παρέχουν τη δυνατότητα να προκαλούν πλήγματα στον αντίπαλο σε βάθος και πριν η αντίπαλη πλευρά καταφέρει να αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Ταυτόχρονα, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας αποκτά την ευχέρεια να έχει μια συνολική αντίληψη της περιοχής, στοιχείο που του επιτρέπει να δίνει και τις ανάλογες κατευθύνσεις στα άλλα μαχητικά αεροσκάφη μας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Συγκεκριμένα, σε τρεις μέρες, πρόκειται να μεταβεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής κινείται σε επιχειρησιακό πεδίο, δεδομένου ότι πρόκειται να προετοιμάσει το επιχειρησιακό έδαφος για τη συνάντηση που θα έχει, λίγες ημέρες αργότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Όστιν θα συναντηθούν στην Αμερική σε δέκα ημέρες. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους, αναμένεται να συζητηθεί το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα βαρύτητα θα δοθεί στο χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των πρώτων είκοσι αεροσκαφών και στο κόστος της αγοράς αυτής.

Μάλιστα, η Άγκυρα είναι εξαιρετικά προβληματισμένη από την συμφωνία αυτή ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, γιατί διαπιστώνει ότι, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των διαχρονικά ισχυρών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, αλλά και γιατί βλέπει ότι η Ελλάδα αποκτά ένα αδήριτο συγκριτικό πλεονέκτημα αναφορικά με το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο Πέλαγος και, συνολικότερα, στη Νοτιοανανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη άρση του veto της γειτονικής μας χώρας εν όψει της ενταξιακής διαδικασίας και προοπτικής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όσο και η χαλάρωση των σχέσεών της με τη Ρωσία του Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προβλέπεται βάσιμα ότι, με την αγορά αυτή, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας θα έχει μια σαφή υπεροχή στους ουρανούς του Αιγαίου Πελάγους έναντι της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments