Οικονομία

ΕΚΤ: Μεγάλο πρόβλημα η ισοτιμία του ευρώ

ΕΚΤ: Μεγάλο πρόβλημα η ισοτιμία του ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ΕΚΤ: Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την ισοτιμία του ευρώ και, πιο συγκεκριμένα, από τη διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα έπεσε κάτω από το όριο του 1,01 δολαρίων την Παρασκευή για πρώτη φορά από το 2002, αφού υποχώρησε νωρίτερα στο 1,0072. Το ευρώ πλήττεται από τις ανησυχίες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, όλα τα προϊόντα, που αγοράζονται σε δολάρια, θα κοστίζουν περισσότερο για τις εισαγωγικές εταιρείες από ό,τι στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο κίνδυνος είναι διπλός. Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με εύλογες, σοβαρές ανησυχίες λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, βλέπει το νόμισμά της να πλησιάζει επικίνδυνα την ισοτιμία με το δολάριο. Έτσι, το ευρώ έπεσε χθες κάτω από το όριο του 1,01 δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2002.

Με άλλα λόγια, η προοπτική έλλειψης φυσικού αερίου στην ευρωζώνη ωθεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα, γεγονός που προκαλεί πτώση της τιμής του.

Κατά προέκταση, για την Ευρώπη, όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αγοράζει στο εξωτερικό σε δολάρια κινδυνεύουν να της κοστίσουν περισσότερο, εκτός από το ότι πρέπει να απορροφήσει την αύξηση του κόστους παραγωγής για τις εταιρείες της.

Το νόμισμα έχει επιβαρυνθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες από τους φόβους για πιθανή ύφεση στην Ευρώπη και μια πιο μετριοπαθή ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία την Πέμπτη έφτασε στο απόγειό της στην Ευρώπη από τον Μάρτιο και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενισχύει περαιτέρω τις ανησυχίες για έλλειψη στη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαδικασία λήψεως αποφάσεων στην ΕΚΤ δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι της ΕΚΤ είναι οι κεντρικές τράπεζες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.Η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία συγκροτείται από τα 19 από τα 27 κράτη – μέλη της Ένωσης και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες του πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments