Οικονομία

Φορολογικές υποχρεώσεις 2022: Ξεκινά μπαράζ φορολογικών πληρωμών

Φορολογικές υποχρεώσεις 2022: Ξεκινά μπαράζ φορολογικών πληρωμών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Eurokinissi

Φορολογικές υποχρεώσεις 2022: Μια σειρά φορολογικών πληρωμών έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους οι πολίτες

Μια σειρά φορολογικών πληρωμών έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους οι πολίτες το προσεχές διάστημα. Οι υποχρεώσεις αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη δόση για τα χρέη της εφορίας και τη δόση για την πάγια ρύθμιση. Πλησιάζει η ημερομηνία για πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος της εφορίας, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι τρεις στους δέκα που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί, ωστόσο απομένουν ακόμη κάτι λιγότερο από 2 εκατ. φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες

  • Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος: Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.
  • Έναρξη πληρωμών για επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως τις 29 Ιουλίου οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν το «ραβασάκι» του κρατικού δανείου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων. Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.
  • Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ: Εως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά με τόκο, με την ένταξή της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments