Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα μεταβούν στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας, ανακοίνωσε σήμερα [15/7] η Επιτροπή

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα μεταβούν στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας, ανακοίνωσε σήμερα [15/7] η Επιτροπή.

«Τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αζερμπαϊτζάν. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως όπλο τις ενεργειακές προμήθειες, η διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο, ιδίως για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται για να οικοδομήσουν μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τα δύο μέρη επιδιώκουν την πράσινη μετάβασή τους και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται μια νέα συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει ενισχυμένη συνεργασία σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαφοροποίησης, των επενδύσεων, του εμπορίου και της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού της κοινωνίας των πολιτών.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Σίμσον θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η Επίτροπος Σίμσον θα συμμετάσχει στο διάλογο ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για την ενέργεια, με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχμπαζόφ.

Φυσικό αέριο: Στα… σκαριά σχέδιο της Ευρώπης για ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση

Όσα τα σενάρια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή επάρκεια που πρέπει να έχει για το άμεσο χρονικό διάστημα, ύστερα από το κλείσιμο της στρόφιγγάς του αγωγού Nord Stream 1,  λόγω της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησής του. Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ανασταλεί και πολλές χώρες της Ευρώπης και ήδη τα πρώτα σημάδια της έχουν φανεί, με το μέλλον να είναι αβέβαιο.

Παρόλα αυτά αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, Παρόλα αυτά διατυπώνονται φόβοι ότι μπορεί να αποτελεί απλώς το πρόσχημα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να μην ανοίξει ξανά (τουλάχιστον όχι πλήρως) τις στρόφιγγες κατά την ημερομηνία – ορόσημο της 21ης Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments