Διεθνή

Πούτιν: Συρία και πόλεμος στην Ουκρανία στο τραπέζι των συνομιλιών με Ερντογάν – Ραΐσι

Πούτιν: Συρία και πόλεμος στην Ουκρανία στο τραπέζι των συνομιλιών με Ερντογάν – Ραΐσι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πούτιν: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραίμ Ραΐσι, αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη [19/7] στην Τεχεράνη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραίμ Ραΐσι την Τρίτη [19/7] στην Τεχεράνη.

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στην τριμερή «μορφή της Αστάνα» με στόχο την επίλυση των διαφορών στη Συρία, αλλά διακυβεύονται πολύ περισσότερα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις, κατά τις οποίες θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ποια είναι η κατάσταση στη Συρία;

Η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης λαμβάνει χώρα καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν με την Τουρκία από τη μια πλευρά της αντιπαράθεσης και τη Ρωσία και το Ιράν από την άλλη. Την 1η Ιουνίου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση σε τουλάχιστον δύο πόλεις της βόρειας Συρίας για να στοχεύσει τις «τρομοκρατικές» κουρδικές ένοπλες ομάδες.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι δύο μεγαλύτεροι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος διατήρησε την εξουσία σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας του, που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Καθώς ο Ερντογάν μιλούσε για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων (18,5 μίλια) με «καθαρισμό» των δύο πόλεων Ταλ Ριφάατ και Μανμπίτζ, η Μόσχα και η Τεχεράνη κάλεσαν την Άγκυρα να απόσχει από νέες επιθέσεις.

Πρόσφατα, ο Ερντογάν δοκίμασε τη μόχλευση του στο ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Στα τέλη Ιουνίου, τελικά απέσυρε την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, αφού τα σκανδιναβικά έθνη συμφώνησαν να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές ένοπλες ομάδες και να εκδώσουν δεκάδες άτομα που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».

Θέλει το Ιράν να πουλήσει drones στη Ρωσία;

Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται αφού ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν θέλει να πουλήσει «εκατοντάδες» οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το CNN ανέφερε ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε μια αεροπορική βάση στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές τον περασμένο μήνα, όπου είδε μια βιτρίνα δύο μοντέλων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ικανότητα όπλων.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αλλά η Τεχεράνη αρνήθηκε ρητά την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσει στρατιωτικά καμία πλευρά της σύγκρουσης, καθώς θέλει να τελειώσει ο πόλεμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments