Ελλάδα

Δήμος Αθηναίων: Ενίσχυση της συνεργασίας υποδοχής και ένταξης των προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Δήμος Αθηναίων: Ενίσχυση της συνεργασίας υποδοχής και ένταξης των προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Δήμος Αθηναίων: Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν, υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη [21/7] Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στη χώρα

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν, υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη [21/7] Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στη χώρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Δήμος Αθηναίων έχουν μακροχρόνια συνεργασία μέσα από ποικίλα προγράμματα για την αξιοπρεπή υποδοχή και στέγαση των προσφύγων και την αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει επίσης στήριξη στο Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη (CNI). Επιπλέον, η συνέργεια με τον Δήμο Αθηναίων έχει επεκταθεί για τη διασφάλιση επαρκών και εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με αναπηρία, μέσω συνεργασίας με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ).

«Ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, καθώς και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα και δράσεις, έχει συμβάλει προς την επίτευξη του κοινού στόχου. Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι διαρκής και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την υπογραφή του Μνημονίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της ένταξης και συμπερίληψης των προσφύγων, μεταξύ άλλων, μέσω της έναρξης λειτουργίας του πρωτοπόρου Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων στα τέλη του 2017. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει αποτελεσματικά τους πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν τις διάφορες προκλήσεις κατά τη διαδικασία ένταξής τους σε μια νέα χώρα, ενώ ανάλογα κέντρα λειτουργούν σε άλλες εννέα πόλεις της Ελλάδας.

H συμφωνία που υπεγράφη θα συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων που ασχολείται, μέσα από τα διάφορα τμήματά του, με τη στήριξη αιτούντων άσυλο και προσφύγων, καθώς και την προώθηση ενταξιακών πρωτοβουλιών στο πνεύμα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη. Η Ύπατη Αρμοστεία θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξει τον Δήμο Αθηναίων και να ενισχύσει την επέκταση της διεθνούς του δικτύωσης. Επίσης, ένας «Κόμβος Καινοτομίας για την Ένταξη» θα λειτουργήσει πιλοτικά στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Συνολικά, η Ύπατη Αρμοστεία έχει πλέον συνάψει δέκα τέτοιες συμφωνίες συνεργασίας με Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

«Η Αθήνα και οι πολίτες της έχουν επιδείξει εξαιρετική αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε επίσης τον δήμαρχο και τον Δήμο Αθηναίων να αναπτύσσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων πληθυσμών. Προσβλέπουμε στη συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μας. Με την ένταξη των προσφύγων ωφελείται και ο τοπικός πληθυσμός και η κοινωνία ως σύνολο», ανέφερε η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments