Διεθνή

CNN: Η καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη αρχίζει τώρα

CNN: Η καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη αρχίζει τώρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

 Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, για πρώτη φορά σε 4.032 ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια, καθώς προσπαθεί να «φρενάρει» τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, για πρώτη φορά σε 4.032 ημέρες. Το μόνο ερώτημα είναι το μέγεθος της αύξησης, που θα μπορούσε να φτάσει τη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι στρατηγικοί αναλυές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να επιμείνει σε μια μικρότερη αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στοιχηματίζοντας ότι η ΕΚΤ θα διστάσει να αντικρούσει τις προηγούμενες οδηγίες που έδωσε στις αγορές.

Αλλά ανησυχούν, επίσης, ότι μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι λάθος. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτινάχθηκε στο 9,6% τον Ιούνιο. Έφθασε το 8,6% για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ δεν είναι μόνο ο ρυθμός του πληθωρισμού. Είναι, επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πολύ πίσω από τις όμοιές της. Τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, κάτι που οι επικριτές λένε ότι κάνει την εξέλιξη των τιμών ακόμη χειρότερη.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας, η Fed βρίσκεται σε ένα ξεφάντωμα αύξησης επιτοκίων από τον Μάρτιο, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της σε τεράστιες αυξήσεις τους τελευταίους μήνες για να καταπολεμήσει τον αφανή πληθωρισμό. Μόνο η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει υποχωρήσει.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, που επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σε αυτό το μέτωπο είναι εντελώς εκτός ελέγχου της ΕΚΤ.

Η ρωσική Gazprom συνέχισε τις αποστολές φυσικού κατά μήκος του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 την Πέμπτη, αμβλύνοντας τους φόβους ότι δεν θα επανέλθει στο διαδίκτυο μετά από μια περίοδο προγραμματισμένης συντήρησης.

Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει το φυσικό αέριο κάποια στιγμή στο μέλλον ως αντίποινα για τις κυρώσεις. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν, αλλά παραμένουν υψηλές, αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο στις αρχές αυτού του μήνα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο με στόχο να ηρεμήσει τις αγορές ομολόγων σε πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία. Ωστόσο, θα χρειαστεί να επιλέξει προσεκτικά τις λέξεις της, καθώς θέλει να θεωρείται ότι παραμένει πάνω από την πολιτική διαμάχη.

Προσπαθώντας να ιχνηλατήσουμε το μέλλον, διαπιστώνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη αυξάνονται απότομα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην έχει πολλά περιθώρια λειτουργίας πριν αναγκαστεί να αλλάξει πορεία.

«Ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή περιορίζει το περιθώριο για την ΕΚΤ να προχωρήσει πραγματικά πολύ», μου είπε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών στην ολλανδική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ING.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments