Τεχνολογία

Συμπτώματα covid: Μειωμένη διάθεση για σεξ και τριχόπτωση

Συμπτώματα covid: Μειωμένη διάθεση για σεξ και τριχόπτωση

Πηγή Φωτογραφίας: Free Press Journal- GRM Daily

Συμπτώματα covid: Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι είναι «εξαιρετικά εκτεταμένο» το φάσμα των συμπτωμάτων

H μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι παραισθήσεις και η τριχόπτωση είναι ανάμεσα σε ένα ευρύτερο σύνολο συμπτωμάτων της long Covid, σύμφωνα με μελέτη σε ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν.

Ήδη ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως η απώλεια όσφρησης και η δύσπνοια είναι ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Η λίστα του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) με τα συμπτώματα της Covid περιλαμβάνει ακόμη την κόπωση, τα εξανθήματα και την ομίχλη εγκεφάλου.

Τώρα, ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι άτομα με long Covid συχνά βιώνουν μια «εξαιρετικά ευρεία» γκάμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο γνωστών όπως η αμνησία και η αδυναμία εκτέλεσης οικείων κινήσεων ή εντολών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ασθενείς επανειλημμένα λένε σε γιατρούς, φίλους και συγγενείς από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, πέρα από τον εντοπισμό μιας ευρύτερης γκάμας συμπτωμάτων, βρήκαν και βασικές ομάδες και συμπεριφορές που θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν long Covid. Αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι άνθρωποι και οι μαύροι ή μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι άνθρωποι με πιο φτωχό υπόβαθρο, καπνιστές, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι επίσης συνδέθηκαν με αναφορά επίμονων συμπτωμάτων.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ασθενείς λένε σε γιατρούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την αρχή της πανδημίας. Ότι τα συμπτώματα της long Covid είναι εξαιρετικά εκτεταμένα», τόνισε ο δρ. Σαμίλ Χαρούν, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

«Τα συμπτώματα που εντοπίσαμε θα πρέπει να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης κατευθυντήριων γραμμών να βελτιώσουν την αξιολόγηση των ασθενών με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid-19 και να εξετάσουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η επιβάρυνση από τα συμπτώματα», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ανέφεραν 62 συμπτώματα πολύ συχνότερα τις 21 εβδομάδες έπειτα από τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κολλήσει, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βρετανία. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και περιελάμβαναν 486.149 ανθρώπους με πρότερη λοίμωξη και 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους δεν υπήρχε καμία ένδειξη μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

«Η ανάλυση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή μας βοηθά να εξετάσουμε τι θα μπορούσε να προκαλεί ή να συμβάλει στην long Covid», δήλωσε η Ανουράντα Σουμπραμάνιαν, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments