Διεθνή

Deutsche Welle: Πώς βοηθάμε τους άστεγους στις μέρες του καύσωνα;

Deutsche Welle: Πώς βοηθάμε τους άστεγους στις μέρες του καύσωνα;
Πολίτες και δημόσιοι φορείς κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα επίκαιρου προβλήματος, αφού, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ, «χωρίς νερό και ύπνο, δεν υπάρχει ζωή».

Οι ανελέητες υψηλές θερμοκρασίες κάνουν αφόρητες τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας που στερούνται στέγης, διαπίστωση που ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, στην εποχή της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Πολίτες και δημόσιοι φορείς κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα επίκαιρου προβλήματος, αφού, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ, «χωρίς νερό και ύπνο, δεν υπάρχει ζωή».

Στη Γερμανία, λόγου χάριν, η θερμοκρασία επιμένει στους 40 βαθμούς. Ο καύσωνας υποχώρησε προς το παρόν, αλλά μάλλον θα επανέλθει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι Βερολινέζοι βρίσκουν κάποιες λύσεις για την αφόρητη ζέστη. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον κλείνονται στο σπίτι με κλιματισμό ή ανεμιστήρες. Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν έχουν στέγη; Αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Βερολίνο τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ζουν στον δρόμο. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 6.000 άστεγους.

Όπως η Λιλιάνα, 31 χρονών, από τη Βουλγαρία. «Είμαι άστεγη εδώ κι έναν χρόνο», λέει η ίδια στην Deutsche Welle. «Με την πανδημία έχασα τα πάντα, τη δουλειά μου, το σπίτι μου. Παλαιότερα είχα στραφεί στην πορνεία, εδώ, στο πεζοδρόμιο. Κάποια στιγμή σταμάτησα, αλλά τώρα ξαναρχίζω. Χρειάζομαι βοήθεια, γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Έχω και πρόβλημα με την καρδιά μου, δεν μπορώ να αντέξω για πολύ τη ζέστη, μάλλον είναι κληρονομικό το θέμα». Μαζί με έναν φίλο της, τον Ιλία, επίσης από τη Βουλγαρία, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να δουλέψει, γιατί έχει χάσει όλα του τα επίσημα έγγραφα, η Λιλιάνα περιμένει έξω από τον ξενώνα της πρωτοβουλίας Hitzehilfe («Βοήθεια στον καύσωνα»). Οι πόρτες ανοίγουν στις δέκα το πρωί και κλείνουν στις οκτώ το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν ένα ντους ή και να κοιμηθούν για λίγες ώρΣυνήθως οι άστεγοι περνούν πολλές ώρες γυρνώντας στους δρόμους, για να συγκεντρώσουν γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων, να τα επιστρέψουν στα σούπερ-μάρκετ και να κερδίσουν λίγα ευρώ. Όπως λέει η Λιλιάνα, «με το φαγητό κάτι γίνεται, εδώ στη Γερμανία μαζεύεις τα μπουκάλια της ανακύκλωσης και παίρνεις ένα σάντουιτς ή κάτι τέτοιο. Αλλά χωρίς ντους και χωρίς ύπνο δεν υπάρχει ζωή». Ο ξενώνας της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στον καύσωνα» χρηματοδοτείται με 106.000 ευρώ από την τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και λειτουργεί στη συνοικία Σένεμπεργκ. Στους κοινόχρηστους χώρους φαγητού οι άστεγοι βρίσκουν κρύο νερό και φρεσκοκομμένο καρπούζι, αλλά και μία δυναμωτική σούπα. Προσφέρονται επίσης αντηλιακά, καλλυντικά, καπέλα, καινούρια ρούχα. Υπάρχουν και πλυντήρια.

Ο ξενώνας λειτουργεί και τον χειμώνα, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Kältehilfe («Βοήθεια στο κρύο»), προσφέροντας καταφύγιο σε όσους αναζητούν λίγη ζέστη. Τώρα επεκτείνει τη λειτουργία του για τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Όπως λέει η

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments