Διεθνή

ΗΠΑ: Κίνηση – αστραπή 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

ΗΠΑ: Κίνηση – αστραπή 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έδρασαν, ωστόσο, ακαριαία και αποφασιστικά, τασσόμενες στο πλευρό των Ουκρανών.

Με μια ταχύτατη απόφαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν περαιτέρω και σε βάθος τον (και) οικονομικά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, με τη συνεισφορά 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση φέρεται να φέρει και την προσωπική σφραγίδα των Δημοκρατικών και του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προσωπικά, μετά και την εκτόξευση ακόμη και πυρηνικών απειλών στη διεθνή σκηνή.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια χορηγών, στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για την Ουκρανία.

Διευκρινίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και δεν πρέπει να συγχέεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΑ είχε δρομολογήσει την παροχή 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ έδρασαν, ωστόσο, ακαριαία και αποφασιστικά, τασσόμενες στο πλευρό των Ουκρανών.

Η χρηματοδότηση έρχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων για τη στήριξη των επενδύσεων. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων της τράπεζας.

Οι ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΤΑΑ και ο μακράν μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.

Πριν από αυτή τη νέα συνεισφορά, η χρηματοδότηση από τους χορηγούς της ανερχόταν συνολικά στα 153 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

«Η συμφωνία συνεισφοράς που υπογράφουμε σήμερα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΤΑΑ ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξή της στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε και δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Οντίλ Ρενό – Μπάσο.

Τα 500 εκ. δολάρια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του εμπορίου, τη διατήρηση της ροής βασικών αγαθών, τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης σε μικρές επιχειρήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες και ζωτικούς παρόχους μεταφορών, αλλά και για να επιτραπεί στους δήμους της Ουκρανίας να διατηρήσουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Ουσιαστικά, η ΕΤΑΑ στοχεύει στην επισιτιστική ασφάλεια μέσω ουσιαστικής υποστήριξης στον ουκρανικό γεωργικό τομέα για φύτευση, συντήρηση καλλιεργειών, συγκομιδή και προμήθεια τροφίμων.

Το ιλιγγιώδες ποσόν θα χρησιμοποιηθεί, ακόμη, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και για να βοηθήσει τους δήμους που τους φιλοξενούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments