Ελλάδα

Βάσεις 2022: Οι εκπλήξεις και οι “μηδέν” εισακτέοι

Βάσεις 2022: Οι εκπλήξεις και οι “μηδέν” εισακτέοι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως προκύπτουν μετά την ανακοίνωση των βάσεων 25 τμήματα έχουν εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 εισακτέους κάτω των 10 ατόμων - Ποια σχολή δεν έχει κανέναν εισακτέο

Άλλη μία χρονιά εκπλήξεων, τη δεύτερη κατά την οποία εφαρμόζεται η ΕΒΕ… Μετά την περσινή όπου, Σχολές έμειναν χωρίς πρωτοετείς φοιτητές, όπως για παράδειγμα η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, ανάλογα φαίνεται να εξελίσσεται το σκηνικό και φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως προκύπτουν μετά την ανακοίνωση των βάσεων 25 τμήματα έχουν εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 εισακτέους κάτω των 10 ατόμων.

Φέτος για παράδειγμα, το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης περιβάλλοντος φυσικών πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το τμήμα Ιταλικής γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το τμήμα Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το τμήμα Μηχανικών τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το τμήμα Αχρειολογίας βιβλιοθηκονομίας και μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το τμήμα Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο 4, όπως και το τμήμα Αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το τμήμα Μηχανικών ορυκτών πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των συστημάτων ενέργειας στην Λάρισα 7.

Η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με … 0 εισακτέους

Συνολικά εισήχθησαν φέτος στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι άτομα από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια

Στις εκπλήξεις στις φετινές βάσεις εισαγωγής  αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. 

Μεταξύ αυτών οι ιατρικές σχολές που “κρατήθηκαν στο ύψος τους”, η μεγάλη απόκλιση βάσεων σε σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη πτώση των βάσεων στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.

Ως αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας χαρακτήρισε το 68,83% που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές, και σημείωσε πως “οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις”. Όσον αφορά στις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως “για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων”. Όπως εξήγησε “αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται”. Επιπλέον ανέφερε πως “υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης”.

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως “στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό”

Όπως ανέφερε η Νομική της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής είχαν πτώση πάνω από 200 μόρια, αλλά και στα παιδαγωγικά σημειώθηκε μεγάλη πτώση από 300-750 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε σε κάποια τμήματα του τέταρτου πεδίου και αυτό ήταν αναμενόμενο όπως εξήγησε γιατί “αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο πεδίο”

Ως σημαντική επισήμανση του κ. Στρατηγάκη είναι πως “τα παιδιά περνούν σε ποσοστό 90% στις πρώτες τους επιλογές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όλες τις σχολές. Μόνο αυτές που περνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments