Nέα της αγοράς

Χαλκιδική: Δεν μπήκαν υπογραφές 8 στις 10 συμφωνίες για ακίνητα με Ρώσους αγοραστές

Χαλκιδική: Δεν μπήκαν υπογραφές  8 στις 10 συμφωνίες για ακίνητα με Ρώσους αγοραστές

Πηγή Φωτογραφίας: Vrbo- VORIA.gr

Χαλκιδική: Χάλασαν πολλές συμφωνίες με Ρώσους, που ήταν ήδη στα "σκαριά", καθώς υπολογίζεται πως μετά το φετινό Πάσχα ολοκληρώθηκαν μόλις δύο στις δέκα από αυτές τις συναλλαγές,

Στα «χαρτιά» εκτιμάται ότι έμειναν, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν οκτώ στις δέκα συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων της Χαλκιδικής, που βρίσκονταν στα «σκαριά» με Ρώσους αγοραστές, λόγω κυρίως των περιορισμών στη μεταφορά χρήματος προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι συναλλαγές με υποψήφιους αγοραστές από την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία. Πάντως, αρκετοί είναι οι Ουκρανοί που μετά τη ρωσική εισβολή διαβιούν πλέον σε ακίνητα, που είχαν ήδη αποκτήσει στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες να μην είναι ασύνηθες θέαμα στους δρόμους της Χαλκιδικής και ιδίως στην Κασσάνδρα, το πρώτο της «πόδι».

Tην παραπάνω εικόνα περιγράφει, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ν. Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης

«Ο πόλεμος έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις συναλλαγές με υποψήφιους αγοραστές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία, η οποία επίσης επηρεάζεται έντονα από αυτή την κατάσταση, λόγω της εγγύτητάς της στην εμπόλεμη ζώνη. Χάλασαν πολλές συμφωνίες με Ρώσους, που ήταν ήδη στα “σκαριά”, καθώς υπολογίζεται πως μετά το φετινό Πάσχα ολοκληρώθηκαν μόλις δύο στις δέκα από αυτές τις συναλλαγές, κι αυτό είτε γιατί τα χρήματα είχαν ήδη εισαχθεί στην Ελλάδα πριν από τον πόλεμο είτε διότι έφτασαν μέσω άλλων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», εκτιμά ο κ. Στιβαχτάρης, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι είναι αυτοί που παραδοσιακά πραγματοποιούν αγορές μεγάλων και ακριβών ακινήτων στη Χαλκιδική.

Στο μεταξύ, οι Βαλκάνιοι -κατά σειρά Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι και κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας- παραμένουν οι εθνικότητες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά real estate της Χαλκιδικής, αγοράζοντας ακίνητα είτε ως εξοχικά είτε για εμπορική αξιοποίηση, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η τάση που θέλει αρκετούς Έλληνες ν’ «αποχωρίζονται» τα τελευταία χρόνια τις δεύτερες κατοικίες τους στα θέρετρα της περιοχής, για οικονομικούς και άλλους λόγους (αν και στις νέες αγοραπωλησίες τα μερίδια αλλοδαπών-ημεδαπών είναι ισοκατανεμημένα, 50%-50%). Η Χαλκιδική έχει αρχίσει να προσελκύει δειλά δειλά το ενδιαφέρον και Αμερικανών αγοραστών, αλλά επειδή η τάση αυτή είναι ακόμα στα σπάργανα, δεν είναι προς το παρόν δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος των ακινήτων, που προτιμά η συγκεκριμένη εθνικότητα.

Πολυτελείς βίλες για τους Ρώσους, φθηνότερα διαμερίσματα για τους Ουκρανούς

Κατά τον κ. Στιβαχτάρη, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται παραδοσιακά για τις πολυτελείς βίλες της Χαλκιδικής, που είναι «πάνω στο κύμα», το κόστος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται στο εύρος των 500.000-1.500.000 ευρώ, αναλόγως περιοχής, παλαιότητας ακινήτου, αναγκαιότητας (ή όχι) ανακαίνισης, εμβαδού οικοπέδου κι άμεσης (ή όχι) πρόσβασης σε παραλία. Τα ακίνητα αυτά τα αποκτούν κατά κύριο λόγο έτοιμα, με το «κλειδί στο χέρι», ενώ τα αξιοποιούν κυρίως ως εξοχικές κατοικίες, χωρίς να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εμπορική αξιοποίηση. Φθηνότερα ακίνητα -και πάλι για ιδιοκατοίκηση- φαίνεται ότι επιθυμούν οι Ουκρανοί και οι Μολδαβοί, που προτιμούν π.χ., διαμερίσματα, αξίας 50.000 έως 120.000 ευρώ.

Πιο ενισχυμένο εμφανίζεται το εμπορικό δαιμόνιο στους Βαλκάνιους. Πολλοί -και σημαντικά αυξημένοι σε αριθμό σε σχέση με το παρελθόν- είναι, κατά τον κ. Στιβαχτάρη, οι Ρουμάνοι αγοραστές, που αποκτούν μικρά σπίτια ή και άρτια οικόπεδα, πάνω στα οποία μπορούν να χτίσουν, είτε κατοικίες είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή τους μέσω της προσέλκυσης ομοεθνών τους στη Χαλκιδική. Οι Βούλγαροι ψάχνουν και ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή έχουν ήδη αυτή τη χρήση, ενώ η αγορά της περιοχής ενδιαφέρει ακόμα τους Σέρβους και τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στιβαχτάρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments