Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο β’ της Ελλάδας στην περίπτωση διακοπής του αερίου

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο β’ της Ελλάδας στην περίπτωση διακοπής του αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρώπη είναι σε κατάσταση... συναγερμού, λόγω του σεναρίου για ενδεχόμενη διακοπή στο ρωσικό φυσικό αέριο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρώπη είναι σε κατάσταση… συναγερμού, λόγω του σεναρίου για ενδεχόμενη διακοπή στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εάν επιβεβαιωθεί, τότε η κατάσταση θα είναι δραματική, μιας και τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα.

Πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αρκετές χώρες, καθώς δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, υφίσταται έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

  • Στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας
  • Στην εξοικονόμηση ενέργειας

Στην περίπτωση που ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου κλείσει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμα 50 τεραβατωρών φυσικού αερίου, με την μισή ποσότητα να αντιστοιχεί σε συμφωνημένες εξαγωγές στη Βουλγαρία.

Αν συμβεί αυτό θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β, που προβλέπει:

  • αύξηση των παραγγελιών LNG
  • διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής
  • καύση πετρελαίου στις 5 μονάδες φυσικού αερίου
  • ενοικίαση 2 αποθηκευτικού χώρου στην Ιταλία
  • μείωση των εξαγωγών

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι στο επίπεδο των προμηθειών το έλλειμμα έναντι της εγχώριας κατανάλωσης θα μειωθεί σε 1,2 τεραβατώρες.

Στο επίπεδο της κατανάλωσης, δεδομένου ότι το 67% του εισαγόμενου αερίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τα περιθώρια εξοικονόμησης είναι περιορισμένα. Σαν πρώτο μέτρο εξοικονόμησης θα είναι η μείωση του φωτισμού σε μνημεία και στους δρόμους, ενώ σε όλα τα δημόσια κτήρια θα μπει θερμοστάτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό αποζημίωσης της μείωσης της βιομηχανικής κατανάλωσης ρεύματος, αλλά προετοιμάζεται και για εθνικό μηχανισμό σε περίπτωση που η ΕΕ δεν υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Ύστατο μέτρο θα είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον χάρτη επικινδυνότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία είναι ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργειακή τους επάρκεια.

Τι αναφέρουν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενέργειας για τον κόφτη

Η συμφωνία των υπουργών της Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιορισμού του ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15%, έδωσε στις χώρες του Νότου μια “νίκη”, αλλά για το Βορρά έναν συμβιβασμό εθελοντικής αλληλεγγύης, και γι’ αυτό το λόγο οι αναλυτές πήραν ξανά το συμφωνηθέν κείμενο για να διαβάσουν αναλυτικά κάθε παράγραφο και κάθε όρο.

Χρειάστηκε οι χώρες να συμφωνήσουν σε μια σειρά εξαιρέσεων από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, με τις χώρες του Νότου να φαίνονται μεν κερδισμένες, όμως οι εξαιρέσεις είναι τόσες πολλές που πρόκειται για «μια πρόταση… σουρωτήρι» όπως εύστοχα σχολίασε ανώτατος παράγοντας της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments