Οικονομία

Είναι η ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού;

Είναι η ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού;

Πηγή Φωτογραφίας: duducanews

“Καμπανάκι” χτύπησε ο οίκος αξιολόγησης Moodys για τις οικονομίες της Ευρωζώνης

“Καμπανάκι” χτύπησε ο οίκος αξιολόγησης Moodys για τις οικονομίες της Ευρωζώνης καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Τόσο οικονομίες όπως η ελληνική αλλά και η ρουμάνικη έχουν τη μικρότερη ευελιξία για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού όμως το πως θα αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα αυτό είναι κάτι ξεχωριστό.

Η Moody’s τονίζει όταν αν και ό πληθωρισμός δεν είναι το βασικό σενάριό της για την ΕΕ, εν τούτοις αν επιβεβαιωθεί θα είναι πιστωτικά αρνητικό για τις χώρες. Ο διεθνής οίκος προβλέπει επί του παρόντος αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 2,5% το 2022 και 1,3% το 2023 και επιβράδυνση του πληθωρισμού σε 4,4% το 2023 από 6,8% το 2022.

Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

Οι χώρες που συνδυάζουν την υψηλότερη πιθανότητα να δουν τις μεταβατικές αυξήσεις τιμών να γίνονται μόνιμες με τις χαμηλότερες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης είναι η Μάλτα , η Κύπρος , η Πορτογαλία , η Σλοβενία ​​και η Κροατία .

Η Ιταλία , η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες σε ένα σενάριο επίμονου πληθωρισμού, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους.

Ελλάδα και η Ρουμανία φαίνεται να είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο παγιωμένου πληθωρισμού, οι ικανότητες πολιτικής τους για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου είναι από τις πιο αδύναμες στην ΕΕ.

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ελλάδα

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι σημαντικές. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, διαταραχές που φαίνεται να είχαν μόνιμα αποτελέσματα στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης η πανδημία, η ενεργειακή κρίση αλλά και οι δημογραφικές τάσεις δημιουργούν νέα εμπόδια. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να οδηγήσει σε βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments