Διεθνή

Ιταλία: Οριστικό το «ναι» του Κοινοβουλίου στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ιταλία: Οριστικό το «ναι» του Κοινοβουλίου στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ιταλία: Με την ψηφοφορία στη Γερουσία, το ιταλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε οριστικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Με την ψηφοφορία στη Γερουσία, το ιταλικό Κοινοβούλιο επικύρωσε οριστικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ψήφισαν υπέρ 202 γερουσιαστές, κατά 13 και δύο επέλεξαν την αποχή.

«Πρόκειται για μια πολιτική πράξη, όχι μόνον διπλωματική και συμβολική. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα, και με την ψήφο αυτή του Κοινοβουλίου, γίνεται επίσημα σαφές ποιόν στηρίζει η Ιταλία», δήλωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο Αλεσάντρο Αλφιέρι, εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κόμματος» στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας.

Ιταλία: Η Κεντροαριστερά ανασυγκροτείται

Ανασυντάσσει τις δυνάμεις η Κεντροαριστερά στην Ιταλία εν όψει των πρόωρων εκλογών, που προκηρύχθηκαν μετά την ανατροπή του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μάριο Ντράγκι για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο δεξιός άξονας του κομματικού συστήματος της γειτονικής χώρας έχει ήδη δώσει δυναμικά «παρών», με την προώθηση της 45χρονης Τζόρτζιας Μελόνι για τα αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Η Μελόνι δεν έχει κρύψει τις ακροδεξιές ιδεολογικές και οργανωτικές της καταβολές, ούτε την ευρωσκεπτικιστική στάση της.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ανακοίνωσε την επισημοποήση της συνεργασίας του με το κεντρώο κόμμα «Δράση». italia-ekloges

Η «Δράση» (Azione) είναι ένα κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα, με επικεφαλής τον ευρωπαϊστή ευρωβουλευτή Κάρλο Καλέντα.  Η συμμετοχή τους στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου προβλέπει ότι οι υποψηφιότητες για τις μονοβουλευτικές περιφέρειες θα καθοριστούν ως εξής: το 70% των υποψηφίων θα ανήκει στους «Δημοκρατικούς» και το υπόλοιπο 30% στην «Δράση»

Παράλληλα, η συμφωνία, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στις δύο κομματικές δυνάμεις,  προβλέπει πως θα τηρηθεί η ίδια αναλογία ως προς τον τηλεοπτικό χρόνο των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε δυναμικά ότι είναι αδιανόητο για την Ιταλία να έχει νέα Πρωθυπουργό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, όταν έχει προηγηθεί η πρωθυπουργική θητεία του διακεκριμένου τεχνοκράτη και ευρωπαϊστή Μάριο Ντράγκι.

Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική συμμαχία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιέχει βασικά στοιχεία, με στόχο να κερδίσουμε την αντιπαράθεση με τη Δεξιά».

Σημειώνεται ακόμη ότι, με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23 – 24% και η Δράση έχει γύρω στο 6,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments