Διεθνή

Euractiv: Βασικός μισθός και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Ε.Ε.

Euractiv: Βασικός μισθός και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Ε.Ε.
Η αλλαγή της εργατικής πολιτικής συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Τσεχία, αλλά και με την τρέχουσα ενεργειακή και πληθωριστική – οικονομική κρίση.

Η εργατική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει οσονούπω, σύμφωνα με όσα έγκυρα εκθέτει το πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv. Η αλλαγή της εργατικής πολιτικής συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Τσεχία, αλλά και με την τρέχουσα ενεργειακή και πληθωριστική – οικονομική κρίση. Ο βασικός μισθός αναδιαμορφώνεται και το ελάχιστο εισόδημα για τους εργαζομένους της Ευρώπης των 27 χωρών – μελών τροποποιείται.

Βασικός μισθός

Η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει οδηγία για τον κατώτατο μισθό μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Είκοσι ένα κράτη μέλη έχουν ήδη κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 363 ευρώ μηνιαίως στη Βουλγαρία έως 2.313 ευρώ μηνιαίως στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο. Στα άλλα έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία – τα επίπεδα των μισθών καθορίζονται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη στα οποία μια συλλογική σύμβαση προστατεύει λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού πρέπει να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση αυτής της κάλυψης.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του ψήφο επί της οδηγίας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου. Η ευρωβουλευτής Agnes Jongerius, συνεισηγήτρια του φακέλου στο Κοινοβούλιο, αναμένει θετική ψήφο για την οδηγία λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. «Νομίζω ότι όλοι οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι στα κράτη μέλη τους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα να τα βγάλουν πέρα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς», δήλωσε η ίδια.

Κατά την άποψή της, η ΕΕ γνωρίζει ότι για να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική και ενεργειακή κρίση, «η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης είναι πραγματικά σημαντική».

Ελάχιστο εισόδημα

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης σύσταση για το ελάχιστο εισόδημα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μιας πρότασης σχετικά με ένα πρότυπο ελάχιστου εισοδήματος», δήλωσε ο Marian Jurečka, ο Τσέχος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνιών Υποθέσεων, στους νομοθέτες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ελάχιστο εισόδημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Η πρόταση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι όσοι δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους έχουν δικαίωμα σε επαρκείς παροχές ελάχιστου εισοδήματος, σε συνδυασμό με κίνητρα πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όσους είναι σε θέση να εργαστούν.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καθιερώσει το ελάχιστο εισόδημα, αλλά με αρκετούς περιορισμούς. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι είναι κάτοικοι για περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ στη Γαλλία, τα άτομα κάτω των 25 ετών δεν έχουν γενικά πρόσβαση στο ελάχιστο εισόδημα.

Η σύσταση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις να μειώσουν αυτά τα εμπόδια και να επεκτείνουν την κάλυψη των παροχών ελάχιστου εισοδήματος.

Ωστόσο, «η πραγματική εφαρμογή θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τα κράτη μέλη, επειδή η σύσταση δεν έχει τίποτα δεσμευτικό», δήλωσε ο Peter Verhaeghe, υπεύθυνος πολιτικής της Caritas Europa, ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας καθολικών οργανώσεων αγωγής, ανάπτυξης και κοινωνικών υπηρεσιών. Η δέσμευση, όμως, των χωρών της ΕΕ και τα συστήματα παρακολούθησης θα μπορούσαν «να αναγκάσουν τα κράτη μέλη να κάνουν κάτι περισσότερο για να βελτιώσουν πραγματικά το σύστημα ελάχιστου εισοδήματος όσον αφορά την κάλυψη και την επάρκεια», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments