Διεθνή

Γερμανική οικονομία: Από ατμομηχανή…αδύναμος κρίκος;

Γερμανική οικονομία: Από ατμομηχανή…αδύναμος κρίκος;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία τείνει να γίνει ο πιο αδύναμος κρίκος

Από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία τείνει να γίνει ο πιο αδύναμος κρίκος της και δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο με επίκεντρο τα ενεργειακά.  Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μέσα στην εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, περιέγραψε απερίφραστα τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία περιήλθε σε στασιμότητα το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν δηλαδή η Ευρωζώνη σημείωσε ανάπτυξη κατά 0,7%. Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2023 κατά 1,9 εκατοστιαίες μονάδες στο 0,8%. Ενώ Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία σημείωσαν ανάπτυξη που υπερέβη τις προβλέψεις χάρη στη θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού, η Γερμανία βασίστηκε μόνο στην εγχώρια ζήτηση. Δεδομένου όμως ότι οι καταναλωτές βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού, οι δαπάνες περιορίζονται. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί.

Η οικονομία είναι πλέον τόσο εύθραυστη, ώστε πολλοί εκφράζουν φόβους πως οδεύει προς τεχνική ύφεση, όπως χαρακτηρίζεται η κατάσταση μετά δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Οικονομολόγοι υπογραμμίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα κλείσει τελείως η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου και το Πεκίνο λιμάνια και εργοστάσια σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments