Διεθνή

Φυσικό αέριο: Τεράστια αύξηση ύψους 60% στην τιμή τον χειμώνα ανακοίνωσε η Gazprom

Φυσικό αέριο: Τεράστια αύξηση ύψους 60% στην τιμή τον χειμώνα ανακοίνωσε η Gazprom

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: "Σειρήνες" κινδύνου ήχησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φυσικού αερίου της Gazprom, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως οι τιμές του καυσίμου θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ

“Σειρήνες” κινδύνου ήχησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φυσικού αερίου της Gazprom, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως οι τιμές του καυσίμου θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, κάνοντας έτσι την Ευρώπη να “τρέμει” από νέο ενεργειακό σοκ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκτοξευθούν έως και 60% τον προσεχή χειμώνα, σε περισσότερα από 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς οι εξαγωγές από τη Ρωσία αλλά και η παραγωγή της εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) έχουν φθάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1. 000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε η Gazprom.

«Κλείδωσαν» ψηλά οι τιμές του αερίου

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου έφθασαν σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), την άνοιξη. Έκτοτε υποχώρησαν σε περίπου 226,00 ευρώ ανά MWh σήμερα, Τρίτη, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν περίπου 46 ευρώ ανά MWh.

Το Κίεβο έχει κλείσει ένας από τους αγωγούς της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η εταιρεία μείωσε τις προμήθειες στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία εν μέσω της διαμάχης για τον εξοπλισμό.

Συνολικά, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% σε 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Αυγούστου και η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,2% σε 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

eri

Ηλεκτρική Ενέργεια: Στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη – Μεγαλώνει περισσότερο η κρίση

Στα… ύψη έφτασε η ηλεκτρική ενέργεια, μιας και η τιμή στη μεγαβατώρα εκτινάχθηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό έφερε κέρδη και στο φυσικό αέριο, μπαίνοντας ακόμα περισσότερο σε βαθύτερη ενεργειακή κρίση, που αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη απειλή που βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,2% στα 475 ευρώ την μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Αυτό είναι σχεδόν εξαπλάσιο από πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά για το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην ήπειρο επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments