Διεθνή

Φυσικό αέριο: Η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 για τρεις μέρες προβληματίζει την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 για τρεις μέρες προβληματίζει την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη Δευτέρα η Γαλλία βρίσκεται στα 653 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία στα 520 και η Ιταλία στα 611.Μια μέρα αργότερα, την Τρίτη, οι αντίστοιχες τιμές που δείχνει το ΕΕΧ είναι 694, 589 και 630 ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, οι τιμές αυτές δεν προεξοφλούν 100% τι θα γίνει στην πράξη, αποτελούν όμως μια σαφή ένδειξη για το που κινείται η αγορά εν μέσω αυξημένων τιμών αερίου (έφτασαν έως τα 261 ευρώ την Παρασκευή) και ταυτόχρονα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (στα 97,8 ευρώ).

Ήδη οι τιμές του σαββατοκύριακου δείχνουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού για παράδειγμα στην Ελλάδα βρίσκονται για το Σάββατο στα 391 ευρώ, δηλαδή πολύ ψηλά για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γαλλία δείχνει να συμπαρασύρει σταθερά τις υπόλοιπες χώρες προς τα επάνω, δεδομένων των διαρκών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τον πυρηνικό της στόλο.

Αυξημένες οι ροές φυσικού αερίου προς την ανατολή μέσω του αγωγού Yamal-Europe

Οι ροές φυσικού αερίου προς ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία αυξήθηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης, ενώ οι ροές μέσω του Nord Stream 1 από τη Ρωσία, η οποία έχει μειώσει τον αγωγό στο 20% της δυναμικότητάς του επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, παρέμειναν σταθερές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα διαμορφώθηκαν σε 5.693.614 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h) το πρωί της Πέμπτης, από 5.030.862 kWh/h τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού Gascade.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments