Κόσμος

Προκλήσεις από Τσαβούσογλου: Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο

Προκλήσεις από Τσαβούσογλου: Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Προκλήσεις από Τσαβούσογλου: "Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών

«Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαια κατανομή των εσόδων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global, θέλοντας έτσι η χώρα του να καρπωθεί χρήματα από τις γεωτρύσεις.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζομε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες.

Yπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η ‘ΤΔΒΚ’. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν». Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχει λόμπι εναντίον των F-16».

Μάλιστα, έκανε λόγο και για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», ενώ επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Είπε συγκεκριμένα:

«Όλο κάνουν αναφορά στο διεθνές δίκαιο, όμως οι ‘Τούρκοι της Δυτικής Θράκης’ καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Επίσης, παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην ΕΕ, όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές. Όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα, όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κάνενα όφελος στον διάλογο, όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».

Ειδικότερα για το F-16 ανέφερε ότι «πράγματι υπήρξε μια ενέργεια στο Κογκρέσο από το ελληνικό λόμπι, βασικά από ένα μέλος του Κογκρέσου με ελληνική καταγωγή. Όμως, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική».

Τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει F-16 αν υπάρξουν όροι στην χρήση τους: «Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) ξέρει πως δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν, αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Aν είναι να πάρουμε κάτι, θα το πάρουμε για να το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να πάρουμε ένα σύστημα που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Kαι περιμένουμε απο την κυβέρνηση βάσει της θετικής στάσης της στα F-16 να πείσει και το Κογκρέσο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments