Διεθνή

Φυσικό αέριο: Γεμίζουν οι αποθήκες στην Ευρώπη – Στο 80% το αποθεματικό

Φυσικό αέριο: Γεμίζουν οι αποθήκες στην Ευρώπη – Στο 80% το αποθεματικό

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Φυσικό αέριο: Σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό έχουν φτάσει οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, μιας και ήδη έχουν συμπληρώσει το 80% της χωρητικότητας τους

Σε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό έχουν φτάσει οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, μιας και ήδη έχουν συμπληρώσει το 80% της χωρητικότητας τους, με το στόχο που είχαν θέσει για τις αρχές Οκτωβρίου να γίνεται νωρίτερα.

Η επιτυχία αυτή ήλθε κυρίως ως αποτέλεσμα της εξασφάλισης επαρκών φορτίων LNG σταθερά για μια περίοδο μηνών από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τώρα.

Δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού που αναμένεται να επικρατήσει στο εξής για φορτία LNG στη διεθνή αγορά, με ενισχυμένες αγορές στην Ασία, η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων είναι σημαντική, δίχως όμως να εγγυάται ότι η Ευρώπη θα βγάλει το χειμώνα αλώβητη.

Οι εκτιμήσεις σε χώρες όπως η Γερμανία είναι ότι τα αποθέματα 80% θα αντέξουν περίπου δύο μήνες σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Ταυτόχρονα, το ψύχος θα κρίνει το επίπεδο της κατανάλωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πλέον, θεωρείται πιο πιθανό ένα ποσοστό πιο κοντά στο 90% σε ένα μήνα από σήμερα, άρα η κατάσταση είναι βελτιωμένη, όπως και οι ευρωπαϊκές αντοχές.

Το στοίχημα στο εξής για την Ε.Ε. είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει φορτία ώστε να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερο αέριο από τις αποθήκες για να κλείσουν το χειμώνα σε ένα καλό ποσοστό για του χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό ίσως μπορέσει η ήπειρος να μην επαναλάβει τα φετινά προβλήματα και να ξεκινήσει την επόμενη περίοδο αναπλήρωσης από μια καλύτερη βάση.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το μέσο όρο 80% ανά την Ευρώπη, παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα των αποθηκών από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία η στάθμη είναι μόλις 60%, στην Ουγγαρία 62% και στην Λετονία 55%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments