Διεθνή

Euractiv: Η ΕΕ επιτυγχάνει πρόωρα τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 80%

Euractiv: Η ΕΕ επιτυγχάνει πρόωρα τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 80%

Πηγή Φωτογραφίας: martenscentre, pixabay

Euractiv: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου σε ποσοστό τουλάχιστον 80% «πολύ νωρίτερα» από την προθεσμία του Νοεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου σε ποσοστό τουλάχιστον 80% «πολύ νωρίτερα» από την προθεσμία του Νοεμβρίου, παρά τις συνεχιζόμενες διακοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Η ΕΕ έθεσε τον στόχο για την αποθήκευση τον Μάιο ως απάντηση στις διακοπές ρωσικού φυσικού αερίου και στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί τουλάχιστον το 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και τουλάχιστον το 90% έως την 1η Νοεμβρίου των επόμενων ετών, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό αέριο για το χειμώνα.

«Τα κράτη μέλη και οι εταιρείες έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Ας συνεχίσουμε να γεμίζουμε εκεί όπου το επίπεδο είναι ακόμη χαμηλότερο και ας εφαρμόσουμε το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης. Αυτό θα μας βοηθήσει να περάσουμε τον χειμώνα με ασφάλεια», δήλωσε την Τετάρτη η Σίμσον στο Twitter.

Δεν διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ υπόγειες αποθήκες. Από αυτές που διαθέτουν, οι 10 έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 80% που είχε τεθεί για τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η αποθήκευση στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία υπερβαίνει το 80%, αν και η αποθηκευτική ικανότητα διαφέρει δραματικά μεταξύ των χωρών αυτών.

Εν τω μεταξύ, έξι χώρες – η Αυστρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβακία – έχουν επιτύχει τον ενδιάμεσο στόχο τους για την 1η Σεπτεμβρίου και βρίσκονται καθ’ οδόν προς την επίτευξη του στόχου του 80%.

Η Ολλανδία, χώρα-κλειδί για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου για την αποθήκευση του 80% και αναμένεται να το πράξει την επόμενη εβδομάδα. Στόχος της είναι επίσης να προχωρήσει περισσότερο και να γεμίσει την αποθήκη της στο 90%.

Και, παρά τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι εγχώριες δεξαμενές αποθήκευσης στην Αυστρία συνέχισαν να γεμίζουν την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Η αποθήκευση της χώρας αυξήθηκε από 61,9% σε 65,2% μεταξύ 20 και 27 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη ξεπεράσει τον ενδιάμεσο στόχο της για την 1η Σεπτεμβρίου που είναι 60% και οδεύει προς τον ενδιάμεσο στόχο της 1ης Οκτωβρίου που είναι 70%.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αρμόδιος για τη διεθνή επικοινωνία και τις διεθνείς σχέσεις, Ζόλταν Κόβατς, έγραψε στο Twitter την Τρίτη (30 Αυγούστου) ότι η χώρα του ξεπέρασε τον στόχο της.

Η Βουδαπέστη υπέγραψε επίσης σύμβαση με την Gazprom, την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου την ημέρα, επιπλέον της ήδη συμφωνηθείσας ποσότητας.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας είναι ασφαλής», δήλωσε ο Κόβατς.

Ωστόσο, η Σίμσον άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στην επίτευξη του στόχου πλήρωσης. Ενώ τα συνολικά επίπεδα αποθήκευσης στην ΕΕ είναι γεμάτα κατά 80,17% στις 31 Αυγούστου, η Βουλγαρία και η Λετονία βρίσκονται κάτω από τον ενδιάμεσο στόχο τους για την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Βουλγαρία βρίσκεται μόλις λίγο κάτω από τον στόχο της, αλλά η Λετονία απέχει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται την 1η Σεπτεμβρίου και πάνω από 25 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο του 80% για τον Νοέμβριο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι η ΕΕ θα μπορέσει να περάσει με ασφάλεια τον φετινό και τον επόμενο χειμώνα, η ΕΕ συμφώνησε σε ένα σχέδιο μείωσης της ζήτησης για την κατανάλωση φυσικού αερίου στα τέλη Ιουλίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στόχο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, ο οποίος θα μπορούσε να καταστεί δεσμευτικός σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments