Διεθνή

Die Zeit: Το Αιγαίο μπορεί να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου

Die Zeit: Το Αιγαίο μπορεί να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Europe/Pixabay/middleeastmonitor

Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου.

Άρθρο με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο Πέλαγος φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Το κείμενο υπογραμμίζει το ενδεχόμενο ενός σύντομης διάρκειας και «βρώμικου» πολέμου, με αφορμή τις συνεχόμενες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου.

Ίσως μόλις επιστρέψατε από το Αιγαίο όπου περάσατε υπέροχες διακοπές; Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιστρέψατε. Γιατί ο ειρηνικός παράδεισος των διακοπών θα μπορούσε γρήγορα να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με κόκκινη αθλητική φόρμα μπροστά σε ζητωκραυγάζοντες υποστηρικτές με σημαίες στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας της Σαμψούντας. «Γεια, Έλληνα!» Ο Ερντογάν άνοιξε στο πλήθος των Τούρκων. “Κοίτα την ιστορία. Αν συνεχίσεις έτσι, το αντίτιμο για σένα θα είναι πολύ υψηλό». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις πρόσφατες σχεδόν αναμετρήσεις μεταξύ τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων. Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ οι ελληνικές αμυντικές δυνάμεις προσπαθούν να αναγκάσουν τα τουρκικά αεροσκάφη να γυρίσουν πίσω.

Στη θάλασσα, τουρκικά πλοία προσπαθούν να κάνουν γεωτρήσεις κοντά στα ελληνικά νησιά. Ο Ερντογάν απείλησε τώρα με ένα έγκλημα γιγαντιαίων διαστάσεων. Δηλαδή, είπε: «Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη!». Και εννοούσε, την εκδίωξη και εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων στην πρώην Σμύρνη ακριβώς πριν από 100 χρόνια.

Για να καταλάβουμε τι απειλεί ο Ερντογάν, πρέπει να αναλογιστούμε τις ακτές της Μεσογείου του παρελθόντος. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καταρρεύσει. Ο ελληνικός στρατός είχε πάρει τον έλεγχο τμημάτων των ακτών της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στην ενδοχώρα, έκαψαν χωριά και τους σταμάτησαν μόνο οι Τούρκοι στον ποταμό Σακαρύα το 1921. Έκτοτε, οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση. Η πολυεθνική πόλη της Σμύρνης, κατάμεστη από πρόσφυγες και με Έλληνα δήμαρχο, κινδύνευε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments