Διεθνή

Die Zeit: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας»

Die Zeit: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται τη βοήθειά μας»

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Συγκεκριμένα, τα υπερβολικά κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας πρέπει να αναδιανεμηθούν, προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό θα αποφέρει 140 δισ. ευρώ για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο κοινωνικό περιεχόμενο των προτάσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιμένει ιδιαίτερα το αφιέρωμα της εφημερίδας «Die Zeit». Οι εταιρείες ενέργειας παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, υψηλά κέρδη, μέρος των οποίων πρέπει να διανεμηθεί στους οικονομικά ευάλωτους πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, τα υπερβολικά κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας πρέπει να αναδιανεμηθούν, προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό θα αποφέρει 140 δισ. ευρώ για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης.

Για την ανακούφιση των καταναλωτών, τα υπερβολικά κέρδη από τις εταιρείες ενέργειας στην ΕΕ πρόκειται να αποσβεσθούν και να αναδιανεμηθούν στο μέλλον. Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε έναν προτεινόμενο νόμο κατά των υψηλών τιμών ενέργειας, ο οποίος θα επηρεάσει τόσο τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσο και τις εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η πρότασή μας θα αποφέρει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη για να μετριάσουν άμεσα την έκτακτη ανάγκη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται βοήθεια».

Μετά την ομιλία της φον ντερ Λάιεν προγραμματίζεται συζήτηση με τους ευρωβουλευτές. Η Επιτροπή της ΕΕ προετοιμάζει έκτακτα μέτρα κατά των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και εβδομάδες. Το απόγευμα αναμένεται νομοθετική πρόταση.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας επί του παρόντος καθοδηγείται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου και οι παραγωγοί φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας – όπως από τον ήλιο, τον άνεμο, την πυρηνική ενέργεια ή τον άνθρακα – μπορούν επίσης να την πουλήσουν σε υψηλές τιμές. Οι εταιρείες που δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο πρόκειται να εγκαταλείψουν μέρος αυτών των κερδών στο μέλλον. Σύμφωνα με προσχέδιο, τα έσοδα από 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πρέπει να πάνε στο κράτος. Από αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέτρα ανακούφισης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει παρόμοια μέτρα.

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, οι εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα πρέπει επίσης να συνεισφέρουν μέσω εισφοράς κρίσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης 33 τοις εκατό στα κέρδη για το τρέχον έτος, τα οποία ήταν 20 τοις εκατό πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments