Κόσμος

EMA: Κάντε όποια ενισχυτική δόση εμβολίου είναι διαθέσιμη

EMA: Κάντε όποια ενισχυτική δόση εμβολίου είναι διαθέσιμη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Εκτός από τα αρχικά εμβόλια κατά της Covid, ο EMA έχει εγκρίνει τις τελευταίες εβδομάδες αριθμό εμβολίων προσαρμοσμένων στην παραλλαγή Όμικρον.

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν οποιαδήποτε αναμνηστική δόση εμβολίου είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες  δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuterw,  η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Εκτός από τα αρχικά εμβόλια κατά της Covid, ο EMA έχει εγκρίνει τις τελευταίες εβδομάδες αριθμό εμβολίων προσαρμοσμένων στην παραλλαγή Όμικρον.

«Η προσέγγιση που έχουμε πάρει στην Ευρώπη είναι να έχουμε πλουραλισμό επιλογών επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε διαφορετικά κράτη μέλη μπορεί να είναι διαφορετικές», δήλωσε η Κουκ προσθέτοντας πως οι χώρες είναι πιθανό να αρχίσουν τις εκστρατείες τους σε διαφορετικούς χρόνους ή να συνδυάσουν τους εμβολιασμούς για την Covid με τα εμβόλια για τη γρίπη.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν την ενισχυτική δόση τους, δήλωσε η ίδια, «όμως πραγματικά πολλά εξαρτώνται από το τι υπάρχει διαθέσιμο εκεί όπου βρίσκεσαι». «Το μήνυμά μου είναι να έχετε εμπιστοσύνη σε όποια εμβόλια σας προσφέρονται», τόνισε.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν  ότι το κοινό μπορεί να υποφέρει από κόπωση από τα εμβόλια και είναι πιο πιθανό να μην αναζητήσει ενισχυτικά, κάτι που θα μπορούσε να είναι τέταρτο ή πέμπτο εμβόλιο για μερικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η υιοθέτηση των ενισχυτικών δόσεων έχει μειωθεί δραματικά.

Η πρόσληψη της πρώτης αναμνηστικής δόσης ήταν 83,9% και 64,8% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και των ηλικιωμένων 18 έως 59 ετών αντίστοιχα, αλλά για τη 2η  μειώθηκε στο 15,1% και 7,8% αντίστοιχα, σύμφωνα με το ECDC.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments