Διεθνή

Die Zeit: Η Τουρκία βυθίζεται σε πληθωριστική κρίση

Die Zeit: Η Τουρκία βυθίζεται σε πληθωριστική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: NikkeiAsia

Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί Τούρκοι δεν πιστεύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία: Πιστεύουν ότι οι τιμές αυξάνονται ακόμη περισσότερο από ό,τι αναφέρεται επίσημα

Με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 80%, όλα έχουν γίνει πιο ακριβά στην Τουρκία, από το φαγητό μέχρι την απλή αγορά επίπλων.

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 24 ετών τον Αύγουστο. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 80,21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Μόνο από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 1,46%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός δεν θα κορυφωθεί μέχρι το φθινόπωρο – με τους ρυθμούς πληθωρισμού να πλησιάζουν το 90%.

Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί Τούρκοι δεν πιστεύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία: Πιστεύουν ότι οι τιμές αυξάνονται ακόμη περισσότερο από ό,τι αναφέρεται επίσημα. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς – που περιλαμβάνει πράγματα όπως η βενζίνη – τα οποία αυξάνονται κατά 117%. Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν σε τιμές περισσότερο από 90 τοις εκατό. Τα έπιπλα και οι οικιακές συσκευές έγιναν επίσης ακριβότερα κατά 92%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Το αδύναμο εθνικό νόμισμα, η λίρα, ανεβάζει τις τιμές εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου ότι καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα που εισάγονται στην Τουρκία λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού που κάνουν τα προκαταρκτικά προϊόντα πιο ακριβά. Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών αυξάνονται, κυρίως λόγω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στην εξέλιξη αυξάνοντας τα επιτόκια. Αντίθετα, μείωσε ακόμη και το βασικό επιτόκιο από 14 σε 13% τον Αύγουστο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να τονώσει την οικονομία με χαμηλά επιτόκια. Σύμφωνα με κυβερνητική πρόβλεψη, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σχεδόν στο 65% μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος του 2023, θα πρέπει να πέσει σχεδόν στο 25%, σύμφωνα με μια πρόβλεψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments