Διεθνή

Τουρκία: “Εκτός γραμμής” Ερντογάν οι τουρκικές τράπεζες για “διευκολύνσεις” στη Ρωσία

Τουρκία: “Εκτός γραμμής” Ερντογάν οι τουρκικές τράπεζες για “διευκολύνσεις” στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Capital.com

Οι δυτικές πιέσεις φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, που δείχνει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι προειδοποιήσεις της Δύσης προς την Άγκυρα φαίνεται να πιάνουν τόπο αναφορικά με τον ρόλο του τουρκικού τραπεζικού συστήματος στις “εξυπηρετήσεις” που παρέχει στη Ρωσία, σε μία εναλλακτική διαδρομή αποφυγής των δυτικών κυρώσεων.

Η τράπεζα Isbank, που είναι ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως διακόπτει τη χρήση του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως εναλλακτικό σύστημα πληρωμών αντί της Visa και της Mastercard για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Λίγες ώρες ανάλογη απόφαση ήρθε και από την Denizbank.

H Isbank, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επεσήμανε πως θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της δείχνοντας πλήρη συμμόρφωση προς την εθνική, αλλά και διεθνή νομοθεσία και τους κανόνες, θέλοντας έτσι να αποφύγει την αμερικανική οργή.

Από την πλευρά της, και η Denizbank ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών ευθυγραμμιζόμενη “με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις κυρώσεις”. Βασικός μέτοχος της Denizbank είναι η Emirates NBD, που είναι κρατική τράπεζα του Ντουμπάι.

Δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου έχουν υποστηρίξει, τις προηγούμενες ημέρες, πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε έχουν εντείνει την πίεση τους προς την Τουρκία, ώστε να σταματήσει να διευκολύνει τη Μόσχα με τρόπους που παρακάμπτουν τις κυρώσεις. Ειδικά το σύστημα Mir βρίσκεται στο στόχαστρο τους και μαζί του οι τουρκικές τράπεζες που είναι μέλη του.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους επιβάλλοντας κυρώσεις κατά του διευθύνοντος συμβούλου του εθνικού ρωσικού συστήματος πληρωμών πιστωτικών καρτών, στη διοίκηση του οποίου εντάσσεται το Mir. Όμως, στα σχέδια τους βρίσκονται και οι τράπεζες φιλικών προς τη Ρωσία κρατών, που υιοθέτησαν το Mir με προφανή στόχο να στηρίξουν το Κρεμλίνο και να επωμιστούν τα σημαντικά κέρδη που θα προκύψουν από τις ρωσικές συναλλαγές.

Ανάμεσα τους και οι τράπεζες της Τουρκίας, όπως η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Isbank, η DenizBank και η κρατική Halkbank που είχαν ενταχθεί στο Mir. Από αυτές, οι δύο πρώτες έκαναν ήδη την αρχή , ωστόσο μένει να δείξει αν θα μείνουν στη γραμμή Ερντογάν ή όχι οι κρατικές, της Halkbank, της Ziraat και της Vakifbank.

Το θέμα απασχολεί και τις Βρυξέλλες. Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε., Μάρεντ ΜακΓκίνες πρόκειται να μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στην Άγκυρα προκειμένου να θέσει το ζήτημα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των “διευκολύνσεων” της Άγκυρας στη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments