Nέα της αγοράς

Πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Πηγή Φωτογραφίας: bloomberg.com

Η Ρωσία δημιούργησε το Mir (στα ρωσικά σημαίνει «ειρήνη» ή «κόσμος») το 2014 λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών

Πέντε τουρκικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις σχετικά με το έργο που επιτελούν οι τουρκικές τράπεζες για τη ρωσική κάρτα Mir, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο Ερντογάν. Αυτό είναι μια ανακούφιση τόσο για τους Ρώσους τουρίστες όσο και για την Τουρκία.

Η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελέσει πηγή οικονομικής στήριξης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη μερική πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στις συνομιλίες στο Σότσι.

Ενώ η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία. Συνέχισε επίσης να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου και περίπου το 45% των παραδόσεων φυσικού αερίου πέρυσι.

Η Ρωσία παρείχε επίσης την τόσο αναγκαία συναλλαγματική ρευστότητα στην Τουρκία μεταφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε μια θυγατρική της Rosatom με έδρα την Τουρκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μεσογείου.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης, μετά την απομάκρυνση ενός κορυφαίου Τούρκου εργολάβου από τη ρωσική κρατική Rosatom. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία θα δεχτούν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του εργοστασίου, υπογράμισσε ο Ερντογάν.Τα τουρκικά υπουργεία εργάζονται επίσης για να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, κατέληξε  ο Ερντογάν. Δεκάδες πλοία έχουν κολλήσει σε λιμάνια κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας την 1η Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments