Πολιτισμός

Ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής το τριήμερο σεμινάριο Cultural Heritage School

Ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής το τριήμερο σεμινάριο Cultural Heritage School

Πηγή Φωτογραφίας: OPEN HOUSE | Athens- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, θα ασχοληθεί με τη δημιουργία κινήτρων προσαρμογής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κλιματική αλλαγή

Τις εργασίες του ξεκίνησε την, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το τριήμερο σεμινάριο Cultural Heritage School που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβούλιου Μουσείων (ICOM), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το σεμινάριο θα καλύψει δυο θέματα αιχμής: την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στα μνημεία και στα μουσεία και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

«Με ιδιαίτερη χαρά», καλωσόρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την έναρξη του σεμιναρίου Cultural Heritage School, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από δυο αναγκαστικές διαδοχικές αναβολές, το 2020 και το 2021, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. «Το σημαντικό και επίκαιρο σεμινάριο που ξεκινά σήμερα συνιστά έναν μόνο από τους πολλούς και πλούσιους καρπούς της εξαιρετικά σημαντικής και γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και το υπουργείο Τουρισμού της ελληνικής κυβέρνησης, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, που αναπτύσσεται και επεκτείνεται διαρκώς σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δυο χωρών», δήλωσε η Λ. Μενδώνη, «ανοίγοντας» τις εργασίες του σεμιναρίου. Όπως τόνισε η ίδια, οι εισηγητές, εγνωσμένου κύρους ειδικοί, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα επικεντρωθούν σε δύο από τις κυριότερες κατηγορίες απειλών που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά στην εποχή μας, ενώ με την έρευνα και τις εισηγήσεις τους θα αναδείξουν και θα αναλύσουν τις σημαντικότερες πτυχές των απειλών αυτών. Παράλληλα, θα παρουσιάσουν τις βασικές αρχές και μεθόδους αντιμετώπισής τους με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, τις κατευθύνσεις της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας και των τεχνολογικών εξελίξεων.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαι εδώ και ακόμα μεγαλύτερη που είμαι εδώ με την υπουργό Λίνα Μενδώνη», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης. «Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο αλλά και τα προσόντα να γίνει παγκόσμιος “ηγέτης” στα θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιστροφή στην Ελλάδα αρχαιολογικών θησαυρών που ανήκουν στη χώρα μας. «Όταν έχεις μια χώρα που είναι τόσο πλούσια στην πολιτιστική κληρονομιά και τόσο πρόθυμη να τη μοιραστεί με τον κόσμο, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το βρίσκω πολύ ποταπό να βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, πρέπει να επιστρέψουν και επιδοκιμάζω όλες αυτές τις προσπάθειες», συμπλήρωσε.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου, που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία κινήτρων προσαρμογής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κλιματική αλλαγή, θα διαρκέσει από τις 19/9 έως τις 20/9. Το δεύτερο μέρος, που αφορά την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών, θα πραγματοποιηθεί στις 21/9. Οι γλώσσες εργασίας είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments