Διεθνή

Μπάιντεν σε Πούτιν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί

Μπάιντεν σε Πούτιν: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί
«Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του, προσπάθησε να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Μπάιντεν

Για ανεύθυνες απειλές περί χρήσης πυρηνικών και παραβίασης των βασικών αρχών του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Νέα Υόρκη, ο Μπάιντεν επέκρινε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την έναρξη ενός απρόκλητου πολέμου ότι περίπου 40 μέλη του ΟΗΕ βοηθούν την Ουκρανία να πολεμήσει με χρηματοδότηση και όπλα.

«Ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εισέβαλε στη γείτονά του, προσπάθησε να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη. Η Ρωσία παραβίασε ξεδιάντροπα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Μπάιντεν.

Η ομιλία Μπάιντεν έγινε στη σκιά της ανακοίνωσης Πούτιν για μερική επιστράτευση, με μία έμμεση απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων, με το ΝΑΤΟ να κάνει λόγο για «απερίσκεπτη» πράξη απελπισίας ενόψει μιας επικείμενης ρωσικής ήττας.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς της για το αντίθετο, και ότι μόνο η Ρωσία επεδίωξε σύγκρουση. Δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αλληλέγγυες στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, με βάση τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της επισιτιστικής ασφάλειας των ΗΠΑ που έχουν ήδη δεσμευτεί φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει την εστίασή τους στην επισιτιστική ασφάλεια από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που είχε ήδη τροφοδοτηθεί από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων και οι αποστολές διακόπηκαν από τον πόλεμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η σύγκρουση έχει ωθήσει άλλα 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι ανταγωνίζονται τη Ρωσία για διπλωματική επιρροή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει ότι ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή μακριά από άλλες κρίσεις.

«Αυτή η νέα ανακοίνωση των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα σώσει ζωές μέσω επειγουσών παρεμβάσεων και θα επενδύσει σε μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη βοήθεια για την επισιτιστική ασφάλεια, προκειμένου να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου από την κλιμακούμενη παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments