Διεθνή

Φινλανδία: Αυξημένη κίνηση στα σύνορα με τη Ρωσία

Φινλανδία: Αυξημένη κίνηση στα σύνορα με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: rte

Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 Η κυκλοφορία στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία «εντάθηκε» κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική στρατιωτική κινητοποίηση και παρέμεινε ανυψωμένη την Πέμπτη, αλλά ήταν υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Στη συνοριακή διάβαση Βααλιμάα, περίπου τρεις ώρες οδικώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν για 300-400 μέτρα περίπου στις 1:15 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχυ στο Reuters.

Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γείτονά της μετά την εντολή του Πούτιν την Τετάρτη για κινητοποίηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του Πούτιν, που έγινε σε τηλεοπτική ομιλία νωρίς το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι ορισμένοι άνδρες σε ηλικία μάχης δεν θα επιτρεπόταν να φύγουν από τη Ρωσία και ώθησε τις πτήσεις μονής κατεύθυνσης έξω από τη χώρα να ξεπουληθούν γρήγορα.

Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα φυσικά σύνορα, όσο και τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η κυκλοφορία στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της συνοριοφύλακα, Μάτι Πιτκανίτι. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες ήταν έτοιμοι στα εννέα σημεία ελέγχου.

Αν και η κυκλοφορία από τη Ρωσία ήταν πιο πολυσύχναστη από το κανονικό, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν είχε αλλάξει «ανησυχητικά» τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η δήλωση προειδοποίησε ότι στα social media κυκλοφορούν «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες.

Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αν και έχει μειώσει τον αριθμό των προξενικών ραντεβού που διατίθενται στους Ρώσους ταξιδιώτες που ζητούν βίζα.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με το ρωσικό έδαφος, άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από τις διελεύσεις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που θα φύγει από την κινητοποίηση στρατευμάτων της Μόσχας, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη. 

Η Φινλανδία εργάζεται για τη δική της εθνική λύση για τον περιορισμό της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη .

“Η Φινλανδία δεν θέλει να είναι χώρα διέλευσης για βίζες Σένγκεν (ΕΕ) που εκδίδονται από άλλες χώρες. Αυτή είναι η κίνηση που θέλουμε να θέσουμε υπό έλεγχο”, είπε ο Χααβίστο στους δημοσιογράφους.

4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων την Τετάρτη, από 3.133 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στην μακρινή βόρεια Νορβηγία δεν υπήρξαν αλλαγές στον αριθμό των Ρώσων που διέσχιζαν, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο Reuters. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments