Διεθνή

Ιράν: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί σύμφωνα με ΜΚΟ

Ιράν: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί σύμφωνα με ΜΚΟ

Πηγή Φωτογραφίας: BBC/reuters

Η καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στο Ιράν έχει προκαλέσει τουλάχιστον 50 νεκρούς

Η καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στο Ιράν έχει προκαλέσει τουλάχιστον 50 νεκρούς, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR).

Έτσι, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους στο Ιράν στις διαδηλώσεις, που κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κινητοποίηση που πυροδοτεί την ένταση σε όλη τη Χώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και χθες σε δεκάδες ιρανικές πόλεις.

Η καταστολή των διαδηλώσεων, η οποία επακολούθησε, άφησε πίσω της τουλάχιστον 50 νεκρούς στο Ιράν, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο και η οποία ήδη από την Πέμπτη μιλούσε για τουλάχιστον 31 νεκρούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την εν λόγω ΜΚΟ, έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με πυροβόλα όπλα από τις αρχές επιβολής του νόμου στην πόλη Rezvanshahr, στη βόρεια επαρχία Gilan το βράδυ της Πέμπτης, ενώ και άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Babol και στο Amol, στα βόρεια της Χώρας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προχθές το θάνατο 17 ανθρώπων σε αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά ΜΚΟ, όπως το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), με έδρα τη Νέα Υόρκη, μιλούσαν για σαφώς μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ο οποίος έφθανε τους 36.

«Η κυβέρνηση απάντησε με πραγματικά πυρά, πυροβόλα όπλα και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CHRI.

Αντιμέτωπες με τους διαδηλωτές, που περιγράφονται ως «αντεπαναστάτες», «ταραχοποιοί» ή «συνωμότες», οι αρχές αποφάσισαν να αντεπιτεθούν οργανώνοντας τις δικές τους διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών με τσαντόρ, διαδήλωσαν με σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την αστυνομία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στους συνωμότες» και «η υπεράσπιση του τέλους του πέπλου είναι πολιτική των ΗΠΑ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments