Διεθνή

Γκουτέρες: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» αν η Ρωσία προχωρήσει στην προσάρτηση

Γκουτέρες: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» αν η Ρωσία προχωρήσει στην προσάρτηση

Πηγή Φωτογραφίας: sabah

«Οποιαδήποτε απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις προοπτικές για ειρήνη», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ

 Εάν η Ρωσία προχωρήσει στα σχέδιά της για προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, θα σήμαινε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» που θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οποιαδήποτε απόφαση να προχωρήσουμε στην προσάρτηση των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας δεν θα έχει νομική αξία και αξίζει να καταδικαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράψει τη διακήρυξη προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την Παρασκευή, καθώς η Μόσχα σπεύδει να δεσμεύσει εδαφικές διεκδικήσεις που ο ουκρανικός στρατός απειλεί να ανατρέψει στο πεδίο της μάχης.

Η κίνηση, ένα από τα νομικά βήματα που λέει η Ρωσία ότι θα οδηγήσει σε επίσημη προσάρτηση του 15% του εδάφους της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει ότι ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι υπέστη σημαντική στρατιωτική ανατροπή αυτόν τον μήνα.

Η προσάρτηση, μετά από αυτό που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες λένε ότι ήταν ψεύτικα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν υπό την απειλή όπλων σε ρωσικά ουκρανικά εδάφη, απορρίφθηκε στη Δύση ως παράνομη κατάληψη γης.

«Οποιαδήποτε απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις προοπτικές για ειρήνη», είπε ο Γκουτέρες.

«Θα παρατείνει τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, και θα εμποδίσει την ικανότητά μας να παρέχουμε σωτήρια βοήθεια σε ολόκληρη την Ουκρανία και πέρα ​​από αυτήν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments